Spannend van begin tot einde
Wanneer in het Pruisen van 1935 het lijk van een klein onbekend meisje zonder papieren gevonden wordt in de tuin van de verlaten woning van Buchinsky, wil rechercheur Thomas Erder de moord onderzoeken. Hij wordt echter door zijn meerderen op slinkse wijze overgeplaatst naar het Belgische kamp van Breendonk, omdat ze de zaak zo snel mogelijk willen klasseren zonder gevolg.
We maken ook al kennis met ene Othman Gellhaus, een op dat moment tienjarig ettertje die opgroeit onder de hoede van Emil Lampe, een pro-nazi. Lampe deelt al zijn ‘kennis’ met Gellhaus. Het is al meteen duidelijk dat deze zal opgroeien tot een aanhanger van Hitler die niets of niemand zal sparen om zijn doel te bereiken.
Na de proloog wordt er een sprong naar 1944 gemaakt, waar we kennis maken met Joyce Horner. Zij besluit haar oude leventje vaarwel te zeggen en haar bijdrage te leveren aan de oorlog in Europa. Ze start als rekruut bij het WASP, de vrouwelijke piloten van het leger. Zo komt ze in contact met Gill Hayers. De twee beleven samen heel wat avonturen in gevaarlijke missies. Othman Gellhaus maakt ondertussen zoals verwacht een niets of niemand ontziende carrière bij de Nazi’s.
Na de oorlog vindt er een herverdeling plaats van landen en steden. België komt in de greep van de Koude Oorlog en Brussel wordt onderverdeeld in 4 sectoren. De Russen bouwen zelfs een ware Muur.
Wat met de hoofdpersonages ondertussen? Er is bijvoorbeeld de vlucht van Othman Gellhaus, die zijn vage lijf probeert te redden via België, Frankrijk en tot in Spanje. Joyce en Gill jagen op oud-nazi’s, Aras Petrauskas probeert een carrière in de showbizz op te bouwen…
Elkeen beleeft zijn avonturen, de ene met al meer hindernissen dan de andere.
Stilaan komen de verhaallijnen van de hoofdpersonages samen. Ze hebben allen één gezamenlijk doel, één missie. En dat brengt hen in hachelijke situaties. Het leidt tot een spannende en toch wel verrassende ontknoping.
De auteur verdeelde het boek in een proloog, verschillende intermezzo’s en 4 grote delen.
We volgen de (soms hachelijke) avonturen van de 6 hoofdpersonages, vóór, tijdens en na Wereldoorlog II.
Elk personage is goed uitgewerkt en beschreven (zo goed dat ik bijvoorbeeld al van in het begin een bloedhekel kreeg aan Ohtman Gellhaus).
Benny Baudewyns slaagt er door zijn schrijfstijl bovendien in je echt in het verhaal te plaatsen, en de spanning te behouden doorheen het hele boek. Je wil gewoon weten hoe het met de hoofdpersonages verder gaat, en of ze hun doel zullen bereiken. Door de korte hoofdstukken ben je dan ook geneigd om toch nog net dat ene hoofdstukje (of meer) verder te lezen.
Door de intermezzo’s maakt de auteur telkens een sprong vooruit in de tijd, met een duidelijke uitleg over wat er in de tussentijd gebeurde, zodat je altijd goed mee bent.
‘Het Buchinsky Incident’ is zo realistisch geschreven, dat je je kan inbeelden dat dit verhaal wel eens echt zou kunnen gebeurd zijn indien de geschiedenis ietwat anders uitgedraaid was.
Benny Baudewyns steekt er in ‘Het Buchinsky incident’ soms ook een ietwat luchtiger stuk in. Zoals in deel II na de oorlog in 1947. Hier wordt verteld over de beginnende carrière en optredens van Aras (met zelfs een optreden met Laurel &Hardy). Zo slaagt de auteur er in een glimlach op je gezicht te toveren. Om je daarna toch weer vol in de spanning van het avontuur te duwen!
Na een spannende finale breidt de auteur toch een mooi (en verrassend) einde aan het verhaal. Zodat je ‘Het Buchinsky Incident’ kan dichtklappen met een glimlach.
Het is een klepper van een boek met zijn 696 blz. Maar het gaat geen moment vervelen. Het verhaal is goed uitgewerkt en het boek leest heel vlot. Ik betrapte me er meermaals op sneller door te lezen omdat het zo spannend was, en dat is bij mij steeds een goed teken!
Ik kon me echt goed inleven in het verhaal en leefde volop mee met de personages. Ik hoopte zó dat ze allen heelhuids door hun (soms uitzichtloze) avonturen heen zouden raken.
De finale is heel spannend. Ook hier ging ik er zelfs vlugger door lezen.
Met de huidige oorlog tussen Rusland en Oekraïne in het achterhoofd, is het toch even slikken, want Benny Baudewyns schreef ‘Het Buchinsky Incident’ op een zeer geloofwaardige manier. Na het lezen van dit boek had ik toch een ‘oef-gevoel’. Gelukkig liep het voor ons helemaal anders af …
Dit is het 16de (!) boek van thrillerauteur Benny Baudewyns. Ik vind het alvast een aanrader. Hij behaalde met 2 vorige thrillers, ‘Het Tati-syndroom’ (2018), en ‘Mazzelaar’ (2020) vier sterren in de VN-thrillergids. Ook 'Het Buchinsky Incident' verdient volgens mij zeker een beloning.