Alweer een klepper van een thriller ...

nicole Vdz nicole Vdz
18 mrt 2026

Benny Baudewyns is 25 jaar actief als thrillerauteur. Hij won in 2023 de felbegeerde Hercule Poirotprijs met 'Het Buchinsky Incident'. Met dit 'Dresden Dilemma' werd hij in 2025 alweer voor die prijs genomineerd, waardoor het boek tot de 5 beste thrillers van het jaar.

Terwijl het IJzeren Gordijn scheurt, rekruteert ene Vladimir Poetin als jonge KGB-officier in de DDR, spionnen voor het Sovjet-regime om later in het buitenland (ook in België) gedropt te worden.

De Belgische Lena Dullaert wil de vriend van haar moeder, die ze ontmaskerde als spion, vermoorden. Het is echter haar moeder die bij de moordaanslag per ongeluk sterft.

Lena zint op wraak en trekt onder een andere naam naar Oost-Dutsland op zoek naar de vriend van haar moeder, vastbesloten haar wraak af te maken.

Wanneer ze gearresteerd wordt, komt ze in het vizier van Poetin, die haar inlijft, want sterke, meedogenloze vrouwen als Lena kan hij gebruiken.

Ondertussen jaagt ook Fin Basse, een Vlaamse speurder, op Lena. Het leidt hem, met gevaar op zijn eigen leven, tot in Oost-Duitsland.

Wat volgt is een ware klopjacht, gespreid over dertien jaar. En ook al verdwijnt Lena van de radar, haar moorden laten een spoor na.

‘Het Dresden Dilemma’ mag dan wel een fictief verhaal zijn, het lijkt akelig realistisch met de historische feiten zoals we ze kennen.
De auteur voert Vladimir Poetin op. Jawel, dé Poetin die we allen kennen.
In ‘Het Dresden Dilemma’ verschijnt hij als jonge KGB-officier, lang voordat hij de wereldleider werd die we momenteel kennen.
Baudewyns verbindt het persoonlijke verhaal van de hoofdpersonages op meesterlijke wijze met historische gebeurtenissen, zoals de ineenstorting van de USSR, de val van de Muur en de Duitse hereniging.
De auteur heeft duidelijk uitvoerig onderzoek gevoerd: je kan je de DDR anno 1987 zo inbeelden.

Ook leuk is hoe hij soms de taal (Frans, Duits, …) van belangrijke personages gebruikt in de dialogen. Het maakt het geheel waarheidsgetrouwer.

Eén van de personages die het meest indruk maakt is zeker Lena Dullaert. De auteur beschrijft haar perfect als een Belgische met een duister brein, met een vast plan, die meedogenloos afrekent met vijanden.

‘Het Dresden Dilemma’ is een spannende thriller over macht, verraad en de duistere kanten van de personages. Met reden genomineerd voor de Knack Hercule Poirotprijs.

Ik was bijzonder onder de indruk over de volgende passage :
Poetin staat voor een borstbeeld van Gorbatsjov. ‘Ik zweer je verrader’ prevelde hij tot de buste, ‘dat ik er alles zal aan doen om ons Rijk te laten herrijzen. Al wat jij kapotmaakt, daar zal ik me over ontfermen. Ik wil dat de hele wereld mij zal kennen als de hersteller van de oude glorie. Al moet ik er president voor worden.’

We weten ondertussen allemaal in hoeverre hij dit in werkelijkheid meent.

Meer recensies van nicole Vdz