Een levensecht beschreven!
Ik deed een klein vreugdedansje toen ik van uitgeverij De Fontein hoorde dat ik een van gelukkigen was die mee mocht doen aan de blogtour van ‘De Afrekening’ van Ingrid Oonincx. Haar vorige werk vond ik erg interessant en lekker weglezen dus mijn nieuwsgierigheid naar haar nieuwe boek was aangewakkerd!
In de ‘De Afrekening’ staan een aantal heftige onderwerpen centraal. Ik prijs Ingrid om over deze gedurfde onderwerpen in een gepolariseerd klimaat te schrijven. Niet iedereen zou dat aandurven. De onderwerpen die we aandoen zijn o.a vreemdelinghaat, verheerlijking van ultra-rechts gedachtegoed, een schoolshooting en kindermisbruik. Niet de minste onderwerpen dus.
In deel één volgen we vanuit verschillende perspectieven en tijden de levens van Carmen-docent, Rita-conciërge & Danny - oud-leerling die toewerken na een schoolshooting uitgevoerd door Danny op zijn oude VMBO-school. In korte, krachtige hoofdstukken werken we toe naar deze climax. Dit gedeelte leest als een trein en weet de lezer tot op het puntje van de stoel te boeien. Chapeau!
In deel twee zijn we een paar weken tot maanden na de vreselijke schietpartij aanbeland. Hier stort het verhaal voor mij compleet in. De spanning is weg; de vaart is er uit en het wordt een beetje langdradig. Ik las het en dacht hè, hoe kan dit? Waarom is het zo anders? Wat gaat hier mis? Toch las ik door en gelukkig was daar deel 3. Hierin herpakt Ingrid zich en weet ze de spanning weer terug te brengen, komt de vaart er weer in en komen de verhaallijnen uiteindelijk samen in een toch wel verrassend plot. En sluit ze dit heftige verhaal goed af.
Conclusie sterk begin en einde met een wat taai middenstuk. Raad ik hem je aan om te lezen? Zeer zeker wel. Mijn beoordeling is 3,5 ster. Nu denk je misschien waarom dan maar 3,5 ster? Nou dat zit hem echt in het tweede deel. Anders had ik zeker 4 en misschien zelfs wel 4,5 ster gegeven….
Ik dank uitgeverij De Fontein hartelijk voor het recensie-exemplaar.
Ik dank uitgeverij De Fontein hartelijk voor het recensie-exemplaar.