Brown schrijft een waardige opvolger van het boek der deuren
Ontzettend nieuwsgierig was ik naar ‘Het genootschap van onkenbare objecten’ van Gareth Brown. Zijn ‘Het boek der deuren’ heeft me vorig jaar compleet weggeblazen. Wat was ik onder de indruk van het verhaal, het plot, de magie en zijn fijne manier van schrijven. Tel daarbij gelaagde personages op en je heb een steengoede fantasy thriller.
Dus ik was in de zevende hemel met dit recensie-exemplaar van uitgeverij LS. Wat trouwens mijn mening niet heeft beïnvloed.
Het is al jaren stil in de wereld van onkenbare objecten, alledaagse voorwerpen met magische krachten. Tot nu toe…
Magda Sparks is lid van een geheim genootschap dat onkenbare objecten – alledaagse voorwerpen met magische krachten – vindt en beschermt. Wanneer Frank Simpson, het langstzittende lid, hoort dat er een nieuw artefact in Hong Kong is gevonden, stuurt hij Magda om dit te onderzoeken.
Binnen enkele uren nadat ze aankomt in Hong Kong wordt Magda geconfronteerd met een professionele moordenaar die alles lijkt te weten over onkenbare objecten. Magda wordt gedwongen te vluchten en gebruikt daarbij een object dat zelfs de rest van het genootschap niet kent.
Terug in Londen ontdekt Magda dat haar geheim niet het enige is dat verborgen wordt gehouden voor de andere twee leden. Het meest verderfelijke geheim gaat over de aard van de missie van het genootschap. Haar ontdekkingen leiden haar op een gevaarlijke reis, in achtervolging van de professionele moordenaar die ze voor het eerst ontmoette in Hong Kong. Langzaamaan ontdekt Magda dat er nog meer mensen in de wereld zijn die achter deze magische voorwerpen aanzitten, en dat de erfenis van haar eigen familie verbonden is met het verborgen houden van al deze geheimen.
Vanaf de eerste pagina word je het verhaal ingezogen. Brown is een meester in het creëren van sfeer. Iets wat hij tot het einde goed vast te weet te houden. Werderom gebruikt hij interessante, gelaagde karakters. Voeg daarbij onvoorspelbare plottwists toe en je bent goed op weg. Want ga maar eens een opvolger schrijven van je bestseller! Ik vind dat Brown daar gedeeltelijk in slaagd. Voor mij mist ‘Het genootschap van onkenbare objecten’ net dat tikkeltje magie en het verrassingseffect van zijn voorganger. Is het daarmee een slecht boek? Zeker niet! Ik moet gewoon concluderen dat mijn skyhigh hopes gewoon niet helemaal zijn uitgekomen. Ik waardeer hem met 3 3/4 ster. En daarbij schrijf ik ook weer op dat ik een volgende boek, want daar hint hij op, direct weer oppak.
Mijn advies verwacht niets en laat je gewoon verrassen.