Verdwijning van een jong meisje houdt je tot het einde in zijn greep
Als liefhebber van Karin Slaughter's werk was ik aangenaam verrast door deze compacte maar krachtige novelle. In 'Blond haar, blauwe ogen' volgen we rechercheur Julia Carroll, die geobsedeerd raakt door de verdwijning van een negentienjarig meisje. Het slachtoffer lijkt als twee druppels water op Julia zelf: blond haar, blauwe ogen.
Wat begint als een ogenschijnlijk routineonderzoek, verandert al snel in een persoonlijke kruistocht. Julia kan het niet loslaten dat jonge vrouwen zomaar kunnen verdwijnen zonder een spoor achter te laten. De zaak raakt haar dieper dan ze zelf wil toegeven, en als lezer word je meegesleept in haar groeiende obsessie.
Slaughter weet, zoals we van haar gewend zijn, een beklemmende sfeer neer te zetten. Ze bouwt de spanning vakkundig op en weet met relatief weinig pagina's een compleet verhaal te vertellen dat je niet meer loslaat. De korte hoofdstukken zorgen ervoor dat je blijft doorlezen, steeds op zoek naar meer aanwijzingen.
Het verhaal is donker en bij vlagen behoorlijk confronterend, zoals we van Slaughter gewend zijn. Ze schuwt de harde realiteit niet en dat maakt het extra indringend. De personages zijn goed uitgewerkt en vooral Julia's karakterontwikkeling is sterk neergezet.
Een minpuntje is misschien dat sommige lezers het verhaal te kort zullen vinden , het is immers een novelle. Toch vind ik dat juist de beknoptheid bijdraagt aan de impact van het verhaal. Er is geen ruimte voor overbodige details; alles wat beschreven wordt, doet ertoe.
Conclusie
'Blond haar, blauwe ogen' is een intense, goed geschreven novelle die laat zien dat Slaughter ook in kort formaat uitstekend uit de voeten kan. Het verhaal is spannend, beklemmend en bij vlagen behoorlijk heftig. Een must-read voor fans van het genre, maar wees gewaarschuwd: dit is geen luchtige lectuur.
Conclusie