Een ingewikkelde zoektocht naar een gestolen bom.

Noa1234 12 januari 2023
Het boek ‘Angels and Demons’ (in het Nederlands het Bernini-Mysterie) is geschreven door Dan Brown. Dan Brown schrijft fact fiction boeken, waar een verzonnen verhaal wordt verteld maar wel met een wetenschappelijke en historische achtergrond. Het boek speelt zich af in Vaticaanstad in het nu, tijdens de verkiezingen van een nieuwe paus. Een van de round caracters is Robert Langdon, er wordt in het begin van het boek veel informatie over zijn leven verteld en het boek wordt ook grotendeels door zijn ogen verteld, door een hij/zij perspectief. De andere round caracter is Vittoria Vetra, er wordt veel over haar leven verteld en het verhaal wordt ook af en toe door vanaf haar perspectief afgespeeld. Af en toe zie je het verhaal ook door de ogen van de Assasijn, dat is een huurmoordenaar voor de Illuminati, wat het verhaal heel mysterieus maakt omdat je niet weet wie de Assasijn is.

Robert Langdon, is een Harvard Universiteit kunstgeschiedenis professor. Langdon weet veel over symbolen en ambigrammen. Hij wordt op een vroege ochtend wakker gebeld door de directeur van de Zwitserse organisatie CERN, Maximilian Kohler. Een van zijn medewerkers, Leonardo Vetra is op brutale wijze vermoord en er is een ambigram met het woord ‘Illuminati’ in zijn borst gebrand. Vetra heeft samen met zijn dochter Vittoria recent antimaterie uitgevonden, wat een zeer krachtige energiebron is. De antimaterie zit in een cilinder opgeslagen en heeft energie nodig om te zorgen dat het niet ontploft en daarom zit er een reserve-batterij op. De batterij leeft maar 24 uur en is daarna op. De uitvinding is gestolen door de Assasijn en is nu spoorloos.
De Illuminati is tegen de Kerk en is al 300 jaar uitgestorven, dacht iedereen tenminste, maar is nu dus weer actief geworden. Illuminati wil nog van een hele lange tijd geleden wraak nemen op de kerk en is daar nu mee begonnen. Ze hebben de cilinder met antimaterie in Vaticaanstad verstopt en niemand weet waar. Om middernacht zal die ontploffen en de enige manier om te weten waar hij zit verstopt is door het Pad der Verlichting af te gaan. Dat Pad is ontworpen door de Illuminati om ontmoetingen te kunnen houden, zonder door de kerk te worden ontdekt. De Illuminati heeft al laten weten dat in de eerste vier kerken van het Pad der Verlichting in iedere kerk één kardinaal (kandidaat voor paus) wordt vermoordt. Ieder in een thema van de elementen vuur, water, aarde en lucht. Langdon en Vittoria proberen het Pad der Verlichting te vinden, maar komen allerlei hindernissen tegen. Ze weten niet wie er te vertrouwen is, want er zijn ook leden van de Illuminati geïnfiltreerd in de Zwitserse Garde (bewakers van Vaticaanstad).

Ik heb het boek zelf in het Engels gelezen, waardoor ik er iets moeilijker doorheen kwam. Ik vond het een heel interessant boek, omdat er delen van waar zijn, zoals de Illuminati die echt heeft bestaan. Films zoals The Da Vinci Code en Inferno (ook van Dan Brown) heb ik ook gezien, waardoor ik Robert Langdon al een beetje kende en daardoor zat ik er ook meteen in. Ik vind het heel gaaf dat de ambigrammen echt zijn getekend in het boek en dat je die dus ook echt kunt bewonderen en ze je niet hoeft voor te stellen in je hoofd. Het boek is heel “compact” geschreven, dus met veel woorden op een bladzijde en lange hoofdstukken, waardoor ik het af en toe wat lastig vond om er door heen te lezen, maar als het spannend was dan kon ik er wel goed doorheen komen. Op het einde is er een best wel grote plottwist die ik echt niet zag aankomen en dat vind ik altijd heel leuk.

Ik raad het boek zeker aan als je al een wat gevorderde lezer bent en houdt van spannende boeken. Als je op zoek bent naar een boek waar je makkelijk en snel door heen kan lezen zou ik dit boek niet kiezen, ik heb er best wel lang over gedaan.