De Vrouwen van Bletchley Park

Ik ben een groot fan van WWII fictie waarin historische feiten in verworven zijn. De TV serie over Bletchley Park was fantastisch en daarom ben ik ook erg blij dat Uitgeverij De Fontein dit recensieboek toestuurde.

Het boek loopt van 1940 tot en met 1947. Aan het begin van de oorlog melden drie compleet verschillende vrouwen zich bij Bletchley Park, waar de knapste koppen in Groot-Brittannië werken om Duitse militaire codes te breken.

Socialite Osla Kendall wordt gerekruteerd omdat ze vloeiend Duits spreekt en daardoor aan de slag kan als vertaler. Tijdens de oorlogsjaren heeft ze een relatie met de toekomstige koning Philip. Ze wil aan de wereld laten zien dat ze meer is dan een ‘domme debutante’.

Mab Churt wordt gerekruteerd vanwege haar typevaardigheden en decodeert later codes via enorme machines genaamd bombes. Ze leefde in armoede en was vastbesloten om een rijke man te vinden om mee te trouwen.

Beth Finch wordt dankzij Osla en Mab gerekruteerd als cryptoanalist onder de beroemde Dilly Knox. Ze was een timide jonge vrouw die nog bij haar ouders woonde en continue door haar moeder werd neergehaald. Pas als ze op haar waarde wordt geschat in BP vindt ze haar eigen stem.

Deze drie dames worden beste vriendinnen tot een onvergeeflijke ruzie een einde
maakt aan hun vriendschap. Dan maken we een flashfoward naar 1947, enkele dagen voor het koninklijke huwelijk zal plaatsvinden ontvangen Osla en Mab een gecodeerd bericht van Beth. Beth, die inmiddels al 3,5 jaar opgesloten zit in een inrichting wegens ‘waanzin’. Het bericht is duidelijk: Beth is erin geluisd en er was een verrader in Bletchley Park. Een verrader die Beth bijna had ontmaskerd. Ze vertrouwt maar twee mensen om haar te kunnen helpen ontsnappen uit de inrichting. Ondanks de haat jegens elkaar komen Mab en Osla toch samen om Beth vrij te krijgen en de laatste code te kraken om de landverrader te vangen die hun veiligheid, de toekomst van de oorlogsinspanning en liefde voor het vaderland inruilde voor geld.

Ik vond dit een prachtig boek en werd compleet meegezogen door de spanningen en lange uren die de vrouwen maakten in Hut 6, Hut 4, en de Cottage. Het is belangrijk om stil te staan hoeveel mensen hebben moeten opgeven in naam van de oorlog. Zonder de codekrakers in BP hadden de geallieerden misschien niet gewonnen of had de oorlog nog 2 jaar langer kunnen duren.

De karakters zijn gebaseerd op echte personen die in BP hebben gewerkt tijdens WOII. Ik wil hier zeker nog meer over lezen en kan dit boek aanraden aan liefhebbers van historische fictie. Opdat we nooit vergeten.

Meer recensies van Paradisebybooklight