Hof van Schaduw - Vampyria 1

Paradisebybooklight 04 augustus 2023
Een wereld waarin vampieren leven vind ik fascinerend. Vooral het idee van een parallel universum waar vampieren heersen terwijl wij allen ‘gewoon’ in 2023 leven en vampieren eerder als legendes zien. Het boek is een eerbetoon aan Versailles, waar Dixen is opgegroeid.

Het is 1715 als Zonnekoning Lodewijk XIV sterft. Vanaf dat moment leeft hij voort als Schaduwkoning van de vampieren en houdt hij grote delen van Europa in een ijzeren greep. Gewone stervelingen dienen zich te houden aan strenge regels en moeten de vampieraristocratie letterlijk van vers bloed voorzien. Ik zou het ook meteen geloven als de Zonnekoning Lodewijk XIV elke kans had gepakt om voor eeuwig te kunnen heersen. Hij was immers 72 jaar koning van Frankrijk, een regeringstermijn die nog door geen enkele vorst of staatshoofd is overtroffen (nee, ook Elizabeth II niet).

Onze hoofdpersoon, Jeanne Froidelac, is getuige van de dood van haar familie door het toedoen van de koning zijn soldaten. Jeanne zweert wraak te nemen en neem de identiteit aan van Diane Gastefriche, de dochter van de baron uit haar dorp. Door mee te reizen met een vampier naar Versailles wordt ze als pupil van de koning toegelaten tot een school waar jonge edelen worden opgeleid voor het hof. Ze heeft maar een paar maanden om het hof te infiltreren en wraak te nemen.

De opbouw van de wereld is mooi en gedetailleerd. Jeanne werkte ontzettend op mijn zenuwen omdat ze continue slechte beslissingen neemt. Daarnaast heeft ze geen enkel probleem om mensen die haar hebben geholpen te verraden. Dit betekent niet dat het slecht geschreven is, ze is gewoon een personage you love to hate. Haar behoefte tot wraak verblindt haar volledig waardoor ze juist het type persoon wordt die ze verafschuwt. De andere personages zijn wat cliché en vlak, maar dat vergeef ik ze.

Ik ben erg benieuwd hoe deel twee verder borduurt op het einde van deel 1. Als je fan bent van vampieren in een dystopische wereld, kan ik dit boek van harte aanbevelen.

Dank aan Luitingh Sijthoff voor dit prachtige recensie-exemplaar!

Meer recensies van Paradisebybooklight