Een prachtig historisch verhaal met emotionele kern
“Een onvergetelijke reis” van Anna Claire sluit mooi aan op haar eerdere roman “De weg naar de vrijheid”, het eerste deel van de Moedige vrouwen-serie. Waar het eerste boek vooral de nadruk legt op de beklemmende sfeer van de Tweede Wereldoorlog en de strijd van vrouwen om hun vrijheid te behouden, breidt “Een onvergetelijke reis” dit thema uit door te laten zien hoe de gevolgen van die strijd generaties later nog voelbaar zijn.
Dit boek speelt zich af in twee tijdlijnen: in 1939 volgen we de joodse Maria die met haar familie probeert te ontsnappen aan het opkomende naziregime, terwijl we in 2023 haar kleindochter Sandra ontmoeten, die een boekhandel runt in Brazilië. Wanneer June uit New York contact opneemt over een erfenis, besluiten Sandra en June samen Maria’s vluchtroute opnieuw te volgen. Zo ontdekken ze niet alleen Maria’s lot, maar ook de kracht van verbondenheid tussen generaties. Anna Claire weet met veel gevoel historische diepgang te combineren met emotionele lading. Het contrast tussen Maria’s angstige vlucht en Sandra’s zoektocht naar haar familiegeschiedenis maakt het verhaal rijk en gelaagd. Thema’s als vriendschap, moed en familiebanden staan centraal en laten zien hoe verhalen uit het verleden doorwerken in het heden. De schrijfstijl is toegankelijk en beeldend, waardoor je zowel de spanning van de oorlogsjaren als de warmte van de hedendaagse verhaallijn voelt. Hoewel de wisseling tussen tijdlijnen soms abrupt kan zijn, draagt dit juist bij aan de spanning en het gevoel dat verleden en heden onafscheidelijk verbonden zijn. Uiteindelijk is Een onvergetelijke reis niet alleen een spannend verhaal, maar ook een ode aan de kracht van vrouwen en familiegeschiedenis, en een aanrader voor liefhebbers van historische romans met een emotionele kern.