Prachtig, meeslepende historische roman

Pederebooksandtravel 25 november 2025
Flora’s erfenis van Clarisse Sabard is een warme, meeslepende familieroman die heden en verleden op een mooie manier met elkaar verweeft. Het verhaal draait om Flora, die zich in een onrustige periode van haar leven terugtrekt in het familielandhuis in Normandië. Wanneer er een mysterieuze doos arriveert, gevuld met een caleidoscoop, oude foto’s en een manuscript, begint ze te vermoeden dat haar oma Joséphine een verleden had dat veel rijker en complexer was dan ooit is verteld. Terwijl Flora probeert te achterhalen wat deze voorwerpen betekenen, wordt de lezer meegenomen naar Parijs in de jaren dertig, waar Joséphine als jonge kunststudente haar dromen probeert na te jagen en geconfronteerd wordt met keuzes die haar toekomstige familie zullen tekenen. Deze duale tijdlijn werkt sterk: Sabard schakelt soepel tussen beide perspectieven, waardoor steeds een nieuw stukje van de puzzel wordt blootgelegd. Flora ontpopt zich tot een geloofwaardige, herkenbare hoofdpersoon, vol twijfels maar gedreven door haar verlangen naar waarheid, terwijl Joséphine met haar idealisme en kwetsbaarheid een even intrigerend tegengewicht vormt. De stijl van Sabard is beeldend en sfeervol, zonder te zwaar te worden; zowel Normandië als het bruisende Parijs en het zonnige Corfu komen overtuigend tot leven. De thematiek — identiteit, erfgoed, geheimen die generaties lang doorwerken — geeft het verhaal diepgang, terwijl het mysterie rondom het verdwenen schilderij en de inhoud van de doos voldoende spanning toevoegt om te blijven doorlezen. Flora’s erfenis is daarmee een boek dat je niet alleen meesleept in een verhaal vol geheimen en romantiek, maar je ook laat nadenken over hoe het verleden ons vormt. Het is een roman die je met plezier leest en waar je na afloop nog even bij stil blijft staan. Ik ben zeer benieuwd naar deel 2 want deel 1 heeft nog niet alles prijs gegeven.

Meer recensies van Pederebooksandtravel