Meer dan 5,4 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Mooi verhaal

Peter Thunnissen 03 december 2022
Pil van ruim 700 bladzijden. Het heeft als hoofdpersoon Dominick Birdsey , helft van een eeneiige tweeling. De ander heet Thomas en is behept met paranoïde schizofrenie. Het boek bevat eigenlijk 3 tijdlijnen: het heden waarin D. werkzaam is als huisschilder die zich daarnaast voor een groot deel bezig houdt met de bescherming van zijn gestoorde broer tegen de boze buitenwereld, die hem in een gesloten inrichting met gevaarlijke medepatiënten opsluit nadat hij in een poging de wereld te redden en een oorlog te voorkomen gezeten in een bibliotheek zijn rechterhand bij de pols afsnijdt. Hoe gek kun je zijn…
De tweede lijn is getrokken in de 60-er jaren waarin de tweeling opgroeit waarbij al vanaf het begin D. de handigere, slimmere en hardere is en T. de zachtaardige die in 7 sloten tegelijk loopt. Hun moeder is sociaal zwak, behept met een hazenlip en is na de geboorte van de tweeling getrouwd met de harde Ray, werkzaam bij een onderzeebootfabriek. Deze regeert over de jongens met harde hand, waarbij de zachtaardige T. de meeste (lijf-)straf oploopt. Hun vader kennen ze niet. Hun wederwaardigheden tijdens opgroeien, school en eerste universiteitsjaar komen aan de orde.
De derde lijn wordt gevormd door de levensbeschrijving van hun opa van moederskant, een Siciliaan (Domenico) die deze zelf op papier zette. Hij is een ouderwetse Siciliaan die in de jaren 20 met 2 broers naar de VS kwam en daar rijk werd. Hij beschrijft oa de geboorte van de moeder van D en T en de manier waarop hij met haar omgaat.

Goed geschreven, ik zou het Irvingiaans noemen gezien de verwikkelingen en onderlinge verbanden. Maar: de schrijver gebruikt regelmatig tè veel woorden voor zijn onderwerpen en de uiteindelijke clou is te gekunsteld (en doet eigenlijk geen recht aan de zo zorgvuldig opgebouwde verhaallijnen)

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Peter Thunnissen