Huzarenstuk

Een bruid die sterft.
Twee versies.
Een onbetrouwbare verteller.
Wie geloof jij?

Sandra J. Paul laat je zelf kiezen welke versie je het eerst leest. Geloof je Nathan, die beweert dat zijn beste vriend een moord heeft gepleegd? Of ga je voor Elias, die bij hoog en bij laag zweert dat zijn bruid gevallen is? Kies zelf. De echte waarheid zit verborgen in het midden.

Deze korte inhoud vond ik zo intrigerend, dat ik prompt het boek heb besteld en gelezen zodra het uitkwam. Mijn Waarheid is een zogenaamd omkeerboek, waarbij twee versies van dezelfde gebeurtenis (met flashbacks tussendoor), wordt verteld door twee vrienden, die ook neven zijn.

Waar ze ooit de beste vrienden waren, staan ze nu lijnrecht tegenover elkaar, maar waarom? Wanneer Natalie sterft, hebben beiden een compleet andere versie van deze feiten, wat ze elkaar dan ook naar het hoofd slingeren. Maar wat is er nu echt gebeurd?

Sandra J. Paul staat bekend om haar plottwisten die de lezer vaak verbijsterd achterlaat, en dat is hier niet anders. Door het omkeerboek-effect, lees je bovendien eerst versie één, zonder beïnvloed te worden door de tweede versie. Daardoor voel je eerst de woede, pijn, verdriet en frustratie van de eerste man, om vervolgens hetzelfde mee te maken met de andere. De apotheose, het deel "de waarheid", waarin alles wordt verteld, maakt dat alle details samenkomen en de lezer verrast achterblijft.

Mijn Waarheid is spannend, intens, en technisch een huzarenstuk. Dat dit een aanrader is, hoeft niet gezegd.

Meer recensies van petra De clerck