Advertentie
    Gea Smits Hebban Recensent

Het vergeten dorp is de debuutroman van Lorna Cook. Cook schreef eerder als journalist voor tijdschriften. In 2016 kreeg ze een plek bij het New Writers’ Scheme, een programma van de Romantic Novelists Association. Ook van hen kreeg ze feedback op haar debuutroman, die in Engeland een bestseller werd. Haar tweede boek komt begin volgend jaar in het Engels uit.  

De roman heeft twee verhaallijnen die zich beide afspelen in Dorset, aan de zuidkust van Engeland. Het boek zit qua opbouw goed in elkaar, compleet met een proloog die spanning genereert, en een epiloog voor beide verhaallijnen, die de lezer daarmee een afgerond verhaal biedt.  

In december 1943 besluit de Engelse regering dat alle inwoners van een compleet dorp binnen een maand hun huis moeten verlaten, ook Sir Albert en Lady Veronica. Zo kan het Engelse leger het terrein gebruiken ter voorbereiding op D-day.  

In juli 2018 is Melissa op vakantie met haar vriend die haar aan haar lot overlaat. Haar relatie heeft haar beste tijd gehad. Toevallig stuit ze op een verhaal over de heropening van het vergeten dorp waarvan de bewoners nooit zijn teruggekeerd. Nieuwsgierig geworden gaat ze naar de opening en maakt daar kennis met de jonge historicus Guy. Zijn oma heeft op haar zeventiende in het huis van Sir Albert en Lady Veronica gewerkt en is opgegroeid in het dorp. Melissa raakt geïntrigeerd door een foto van het stel en door de angstige blik van Lady Veronica. Samen proberen Guy en Melissa te ontdekken hoe het met hen is afgelopen.  

In de proloog wordt de spanning in twee pagina’s meteen mooi opgebouwd met een scene voorafgaand aan het vertrek uit het dorp:  

‘Lady Veronica stond huiverend voor de menigte van bijna tweehonderd mensen die zich op het dorpsplein had verzameld. Ze hoopte dat niemand van hen had gehoord wat er vannacht was gebeurd.’  

En:  

‘Hij greep haar hand nog steviger vast. Haar vingers voelden de dikke gouden band van zijn trouwring en ze rilde. Duizelig bracht ze haar vrije hand naar de achterkant van haar hoofd om te voelen aan de grote bult die daar was ontstaan.’  

Vanaf dat moment ben je net als Melissa nieuwsgierig naar wat daaraan vooraf is gegaan. Als lezer ontdek je dat stukje bij beetje. Om niet te snel informatie weg te geven, wordt relatief vaak van verhaallijn gewisseld. De auteur helpt de lezer een handje door dit bij ieder hoofdstuk waarin dit gebeurt, duidelijk aan te geven. Zo wil je alleen maar verder lezen.  

Het boek leest vlot. Dit komt niet alleen door de spanningsboog, maar ook door de schrijfstijl van Cook. Zij bouwt het verhaal op aan de hand van veel dialogen in korte hoofdstukken. Ze hanteert geen ingewikkelde zinsconstructies of lange beschrijvingen. Er staat wat nodig is om het verhaal en de personages te begrijpen en voor je te zien.  

Zowel de personages in het verleden als in het heden komen tot leven. De auteur vertelt veel over hoe de hoofdrolspelers de gebeurtenissen beleven en gesprekken interpreteren. Het is jammer dat er zo niet veel te raden overblijft. Het voordeel is dat de ontwikkeling van de vier ronde karakters mooi uit de verf komt. Alle vier willen ze hun fouten niet herhalen. Een minpuntje is dat Melissa en Guy een enkele keer voor problemen op menselijk vlak staan die relatief snel zijn opgelost. Dat geeft een wat afgeraffelde indruk en maakt de ontwikkeling van die personages op dat punt minder geloofwaardig.  

Het vergeten dorp is een veelbelovend debuut dat mooi is opgebouwd, met vooral een sterke proloog die de nieuwsgierigheid opwekt en dwingt tot doorlezen. De korte hoofdstukken en vlotlezende schrijfstijl van Cook zorgen ervoor dat je dit graag doet.    

Reacties op: Boeiend debuut

24
Het vergeten dorp - Lorna Cook
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker