Helaas niet voor mij
Laat me beginnen met te zeggen dat ik deze recensie schrijf met een zwaar hart. De uitgever was zo lief om mij een recensie-exemplaar te bezorgen, maar helaas was dit boek voor mij persoonlijk geen hoogstandje en heb ik er helaas niet van kunnen genieten..
Ik wil graag eerlijk zijn in mijn recensies dus dat ik ga ik ook doen.
Een van de grootste struikelblokken voor mij was de lengte: zo’n 800 pagina’s. Bij zo’n dik boek had ik verwacht dat de thema’s en verhaallijnen goed uitgewerkt zouden worden. Helaas voelde het vaak alsof onderwerpen en concepten slechts oppervlakkig werden aangestipt, zonder dat er echt diepgang of betekenis werd toegevoegd... Sommige thema’s lijken puur toegevoegd “omdat het kon”, zonder dat ze daadwerkelijk iets toevoegen aan het verhaal.
Daarnaast vond ik de schrijfstijl bijzonder verwarrend. Het boek leest op veel momenten vrij kinderlijk, wat een merkwaardig contrast vormt met de volwassen thema’s rondom o.a. seksualiteit en relaties die voortdurend terugkomen. Voor mij voelde dit aan als een soort “kinderboek met spice”, waardoor het moeilijk was om echt in het verhaal te komen. Soms was het zelfs een beetje cringe (als ik me zo mag uitdrukken), wat jammer is want het verhaal beloofde in eerste instantie veel goeds.
Het tempo van het verhaal droeg hier ook aan bij: er gebeurt in het boek eigenlijk heel weinig. Het grootste deel van de pagina’s bestaat uit het dagdagelijkse leven van de personages. Op zich kan dat een cosy sfeer geven, maar voor mij ontbrak er daardoor spanning, plotontwikkeling of echte emotionele diepgang. Mijn gevoel is dat het boek exact hetzelfde effect had kunnen bereiken met 400 pagina’s minder, waardoor het veel krachtiger en overtuigender had kunnen zijn.
Wat de personages betreft, kon ik me ook niet met hen verbinden. Ze voelden vlak aan, en hun keuzes of gevoelens raakten me niet. Ik denk ook dat dit mede door de schrijfstijl veroorzaakt werd.
Al met al was dit boek voor mij persoonlijk niet wat ik had gehoopt, maar dat betekent zeker niet dat het slecht is. Het idee, de toon en de aanpak kunnen bij andere lezers juist goed werken, het sloot helaas gewoon niet aan bij mijn smaak. Het was te lang, te kinderlijk geschreven in contrast met volwassen thema’s en met weinig echte ontwikkeling of actie. Soms kan een boek veelbelovend klinken, maar niet iedereen ervaart het op dezelfde manier.
Ter afsluiting wil ik toch nog met een iets lichtere toon eindigen: als je houdt van cosy romantasy met een flinke dosis humor, found family, demonische wezens en een setting in het hiernamaals, dan kan dit boek best iets voor jou zijn! Het is absoluut geen afradertje, alleen: het was voor mij gewoon nét niet. Dus mocht je nieuwsgierig zijn: geef het een kans, en kijk of het bij jouw smaak past.
Dankjewel aan de uitgever voor het exemplaar, en hopelijk past het boek beter bij een andere lezer dan bij mij :)
Ik wil graag eerlijk zijn in mijn recensies dus dat ik ga ik ook doen.