De beller op lijn vier
Over de boeken van J.D. Barker had ik al veel positieve recensies voorbij zien komen. Daarom stonden ze dan ook al een tijdje op mijn TBR. Toen ik deze laatst bij de bibliotheek zag staan, besloot ik hem mee te nemen.
In het begin van het verhaal maken we kennis met radiod.j. Jordan Briggs. Zij is de koningin van de New Yorkse radio. Ze neemt geen blad voor de mond en deelt dagelijks haar ongezouten mening met meer dan vijf miljoen luisteraars. Vandaag spreekt ze de inbellende Bernie, die live een spelletje wil spelen. Jordan moet kiezen tussen Ubers of taxi's. Ze kiest taxi's en vergeet het gesprek al snel, tot er vlak voor haar kantoor en verspreid over de stad zeven taxi's ontploffen. Terwijl de brandweer en ambulances uitrukken en het aantal slachtoffers oploopt, hangt Bernie weer aan de lijn. Zo begint een klopjacht op een onzichtbare, volledig losgeslagen moordenaar – live gevolgd door miljoenen luisteraars. Is Jordan sterk genoeg om dit gruwelijke spel te winnen?
Het verhaal wordt verteld vanuit twee perspectieven: het perspectief van Jordan en dat van NYPD-agent Cole Hundley. Hun verhaallijnen kruisen elkaar aan het begin en je volgt ieder van hen tijdens hun race tegen de klok om Bernie te stoppen. De personages zijn goed uitgewerkt en je leert ze, door de hoofdstukken heen, steeds beter kennen. Gedurende het verhaal krijg je ook steeds meer informatie over Bernie zelf. Wat is zijn verhaal en zijn motief om dit te doen?
Ik weet niet precies waarom, maar ik had in het begin een beetje moeite om goed in het verhaal te komen. Er gebeurt heel veel in heel korte tijd, soms misschien iets te veel...Dat maakte het soms wat minder realistisch, maar zeker niet minder intens. De schrijfstijl was vlot, gedetailleerd en zeer beeldend, waardoor het soms leek alsof je er zelf middenin stond. Het deed me een beetje denken aan de film Die Hard met Bruce Willis en, vanwege het korte tijdsbestek waarin het zich afspeelt, aan de serie 24 met Kiefer Sutherland.
Die constante actie en intense spanning bleef gedurende het hele verhaal aanwezig en leidt uiteindelijk naar een onvoorspelbaar, zenuwslopend einde! Ondanks dat ik in het begin wat moeite had om goed in het verhaal te komen, vond ik het wel een razend spannende thriller. Ik twijfel er dan ook niet aan om meer van deze auteur te gaan lezen!