De puzzelaar
Voor 2026 heb ik meerdere series die ik nog wil lezen op mijn TBR gezet. De Lianne Bloemen-serie van Marit Vanström (pseudoniem van Martyn van Beek) is er daar ook een van. 'De puzzelaar' is het eerste deel van deze serie.
Het verhaal start met een terugblik op een situatie zes maanden geleden. De jonge, maar ervaren rechercheur Lianne Bloemen is op jacht naar een seriemoordenaar. Samen met haar collega Thomas van Aaken brengt ze een bezoek aan de haven om een schipper te ondervragen die ze als verdachte op haar lijst heeft staan. De schipper, genaamd Faro, werkt niet bepaald mee en Thomas wil het daarbij laten, maar Lianne's onderbuikgevoel zegt haar dat dit hun dader is en zij besluit in haar eentje op nader onderzoek uit te gaan. Eenmaal aan boord van het schip blijkt ze gelijk te hebben en om het leven van het vermiste meisje te redden, heeft ze Faro neergeschoten en in de boeien geslagen. Helaas komt hij al snel weer op vrije voeten, omdat hij is aangehouden op basis van onrechtmatig verkregen bewijs. Lianne wordt op non-actief gesteld.
Als er zes maanden later in het gebouw van Radio Kootwijk een lijk wordt gevonden dat blijkt te bestaan uit lichaamsdelen van zes mensen, wordt toch de hulp van Lianne gevraagd. Als ze gedurende het onderzoek ontdekt dat de zes slachtoffers proefpersoon waren bij medische experimenten, besluit ze undercover te gaan in het medisch gezondheidscentrum. Zo kan ze zich gelijk verborgen houden voor Faro, die gezworen heeft wraak te nemen.
Het verhaal is geschreven vanuit verschillende perspectieven. Je leest vanuit De puzzelaar, Lars. Hij is degene die de menselijke puzzels legt en stukje bij beetje krijg je meer inzicht in zijn motief en de gedachtegang van deze seriemoordenaar. Het perspectief van Lianne neemt je mee in haar onderzoek naar deze puzzelaar en haar verblijf in het medisch gezondheidscentrum. Daarnaast is er een verhaallijn met de constante, onderhuidse dreiging vanuit de inmiddels uit het oog geraakte Faro, die gezworen heeft wraak te nemen op Lianne. Alle verhaallijnen vloeien uiteindelijk mooi in elkaar over en alle puzzelstukjes vallen op hun plek.
Het verhaal speelt zich in Nederland af. Op een aantal plekken die in het boek genoemd worden, ben ik ooit geweest en daardoor was het zeer herkenbaar en kon ik me nog beter inleven. De hoofdstukken zijn kort en de schrijfstijl leest prettig. Het tempo ligt hoog en na een aantal onverwachte plotwendingen volgt een verrassende, spannende ontknoping! Ik vond dit een fijne kennismaking met deze, voor mij, nieuwe auteur en ik ga zijn andere boeken dan ook zeker lezen!