De horzel
Na 'Sleutel 17' en 'Kamer 19' is 'De Horzel' het derde deel uit de Tom Babylon-serie van Marc Raabe. De totale serie bestaat uit vier delen. Door de tijdlijnen over het grote geheel en de persoonlijke ontwikkelingen van de hoofdpersonen raad ik aan de boeken op volgorde te lezen.
Het verhaal begint met een proloog waar, tijdens een concert van Brad Galloway, een man op zoek is naar een bepaalde vrouw. De man heeft als taak haar een envelop te overhandigen, die zij op haar beurt weer aan de rockster moet geven. De inhoud is 'vernietigend'. Niemand kan dan vermoeden dat een dag later Galloways leeggebloede lichaam zal worden gevonden, vastgeketend aan zijn bed in een pension.
Rechercheur Tom Babylon en psychologe Sita Johanns worden op de zaak gezet, maar al snel blijkt dat Tom persoonlijk betrokken is bij de zaak en dat hij alles op alles moet zetten om zijn onschuld te bewijzen.
Ook dit verhaal is weer opgesplitst in delen waarin regelmatig wordt afgewisseld tussen twee verschillende tijdlijnen. In korte flashbacks naar het jaar 1989 lees je wat er zich toen heeft afgespeeld en hoe zich dat verhoudt tot wat er nu in gebeurt. Waar het in 'Sleutel 17' draaide om het verleden van Tom en in 'Kamer 19' over het verleden van Sita, komen we in dit deel meer te weten over Toms jeugd en over zijn moeder, Inge. Ook krijgen Anne (de vrouw van Tom) en Toms vader in dit deel een (veel) grotere rol.
De schrijfstijl is wederom vlot en beeldend en de korte hoofdstukken vanuit verschillende perspectieven houden het leestempo hoog! De personages uit de eerste twee delen worden ook in dit boek verder uitgediept en je leert ze nog beter kennen. Wie er wordt bedoeld met 'de Horzel' blijft bijna tot het einde een vraagteken. Door het verhaal heen krijg je steeds meer informatie en vallen de puzzelstukjes 1 voor 1 op hun plaats. De spanning is continu voelbaar aanwezig en na een, goed uitgewerkte, spannende ontknoping en enorme cliffhanger in de epiloog ben ik heel nieuwsgierig naar het vierde (en laatste) deel: 'De kelder'.