Perfecte dood
'Perfecte dood' is het derde deel uit de D.I. Callanach-serie. Ik had over deze serie al veel goede recensies voorbij zien komen en daarom stond deze dan ook al een tijdje hoog op mijn tbr!
Een seriemoordenaar heeft Edinburgh stevig in zijn greep, zonder dat Luc Callanach en Ava Turner er weet van hebben. Hij slaat berekenend en gewetenloos toe. Zijn slachtoffers legt hij om door middel van gif, zodat deze langzaam en op pijnlijke wijze sterven, zonder enig besef van het gif dat door hun bloedbaan stroomt.
Hoe sla je een moordenaar in de boeien als hij zich op de achtergrond verborgen houdt? Deze moordenaar houdt ervan zijn slachtoffers van een afstand te observeren. Callanach en Turner staan deze keer echt voor een onmogelijke taak...
In dit derde deel hebben Luc en Ava (inmiddels bevorderd tot hoofdinspecteur) te maken met twee ogenschijnlijk los van elkaar staande zaken, waardoor ze niet zoveel met elkaar samenwerken. Luc onderzoekt de zaak van Lily Eustis. Haar levenloze lichaam wordt gevonden op Arthur's Seat, een heuvel net buiten Edinburgh. Het lijkt erop dat ze door onderkoeling om het leven is gekomen.
Als er later in het verhaal een tweede slachtoffer wordt gevonden, komen er gedurende het onderzoek steeds meer feitjes boven die erop duiden dat zowel Lily als dit tweede slachtoffer doelbewust zijn vermoord. Maar waarom? En door wie?
Ava onderzoekt de dood van haar voormalige baas en mentor George Begbie. Hij wordt levenloos aangetroffen in zijn auto en het lijkt erop dat hij zelfmoord heeft gepleegd. Ava weigert dat te geloven en bijt zich vast in de zaak om te bewijzen dat het geen zelfmoord was. Daarbij lapt ze de nodige regels aan haar laars en gaat ze regelmatig haar boekje te buiten.
In dit deel gaan we ook weer wat dieper in op het privéleven van Luc. In 'Perfecte resten' lazen we al dat hij valselijk beschuldigd werd van verkrachting. Door die zaak is hij het contact met zijn moeder verloren. Nu staat ze ineens weer voor zijn neus om uit te leggen waarom ze het contact verbrak en om vergeving te vragen. Luc zit daar niet op te wachten en weigert zijn moeder nog een kans te geven. Als Ava zich dan ook nog ongevraagd met het privéleven van Luc bemoeit, zet dat alle verhoudingen nog eens extra op scherp!
De spanning wordt in 'Perfecte dood' heel langzaam opgebouwd. Het is in het begin volstrekt onduidelijk of de slachtoffers door een misdrijf om het leven zijn gekomen of niet. Bestaat er zoiets als de perfecte dood?
Gedurende het verhaal krijg je inkijkjes in het hoofd van de seriemoordenaar en dat geeft je meer inzicht in zijn motief en werkwijze. Door die werkwijze is dit deel ook veel minder gruwelijk en bloederig dan de voorgaande delen. Maar dat maakt de onderhuidse spanning er niet minder om! De korte hoofdstukken en wisseling van verhaallijnen zorgen er wel voor dat je door wil blijven lezen. Stukje bij beetje krijg je steeds wat meer informatie en uiteindelijk vloeien alle verhaallijnen samen in een spannende ontknoping.
Ondanks dat ik dit derde deel iets minder vond dan de voorgaande delen, ben ik heel benieuwd hoe het verdergaat met Luc en Ava. Ik kijk dus heel erg uit naar deel vier! Ik zag ook dat er in september een zevende deel uit gaat komen, 'Perfecte jacht'. Ik kan dus gelukkig nog even vooruit met deze heerlijke serie!