Van je familie moet je het hebben
Anatoli Chitrov alias Oleksandr Nikitin is de zoon van een Zeeuwse moeder en joodse vader uit de Sovjetunie. Nadat hij zijn studie aan de universiteit heeft verlaten is hij vertaler van Russische en Franse literatuur. Zijn werkt droogt helaas op na de Russische inval in de Oekraïne. Gezegend met een woest aantrekkelijk uiterlijk heeft hij nooit gebrek aan vrouwelijke aandacht. Helaas is er van zijn zijde nooit sprake van liefde . Totdat hij Zita ontmoet. Gedreven door geldgebrek wordt hij geronseld om in Rusland als verkoper van veredelde zaden op te treden. Dit blijkt een opstapje te zijn naar allerlei duistere praktijken om de Westerse economische sancties tegen Rusland te omzeilen. Uiteindelijk wordt hij letterlijk het Russische leger in geslagen. Na enige tijd weet hij hieruit te ontsnappen en keert getraumatiseerd met een gevonden katje, dat hij Céline heeft genoemd, terug naar Amsterdam. Maar dan begint het pas ...
Waterdrinker verweeft een liefdesgeschiedenis met het relaas van een jeugd en een carrière die niet altijd wordt gekenmerkt door goede keuzes. Het verhaal leest als een thriller waarin de informatie over alle gebeurtenissen beetje bij beetje wordt gegeven. Hierdoor blijft het tot het einde toe boeiend en spannend.
Onderwijl rekent Waterdrinker af met het huidige Russische regime en hekelt de machthebbers voor en achter de coulissen.
Nikitin was een Russische ontdekkingsreiziger tegen wil en dank. Daar liep het ook niet goed mee af.
In een vergeefse poging om aan het einde van WO II zijn lot te ontlopen vluchtte de openlijk antisemitische Céline met zijn kat naar Denemarken. En zo zijn er een heleboel verwijzingen en feitjes in het boek verstopt.
Leuk! Ik heb "Oorlog" al besteld.
Leuk! Ik heb "Oorlog" al besteld.