Als het echt wordt...
Ann Liang is een Chinees-Australische schrijfster. Ze heeft inmiddels vijf Young Adult boeken op haar naam staan waarvan er nu één is vertaald in het Nederlands.
Haar debuut If you could see the sun heeft de leesprijs gewonnen, een prijs voor jongerenboeken. Haar boeken zijn in meer dan 20 landen verkocht. Ze is geboren in Beijing en groeide op met reizen tussen China en Australië. Een terugkerend thema in haar boeken is de individuele groei van de hoofdpersoon. De eerste twee boeken van Liang spelen zich af op internationale scholen. Dit is beïnvloed door haar jeugd, aangezien ze als kind les volgde op minstens zes verschillende scholen.
Als het echt wordt… gaat over de zeventienjarige Eliza. Haar essay over de ontmoeting met de liefde van haar leven gaat viraal. Het probleem is dat ze alles heeft verzonnen, ze is zelfs nog nooit verliefd geweest. Ze sluit een deal met Caz, een charmante auteur bij haar in de klas. Hij doet alsof hij haar vriendje is en in ruil daarvoor schrijft zij zijn essays. Maar blijft het een droom-nepvriendje of begint ze echt gevoelens voor hem te krijgen?
Aan de hand van de cover alleen zou ik dit boek niet meteen hebben opgepakt. De illustratie toont de twee hoofdpersonages, Caz en Eliza, onder een paraplu in de regen. De titel springt er lekker uit. Na het lezen van het verhaal kijk ik met hele andere ogen naar de cover: hij past juist verrassend goed bij het verhaal en sluit mooi aan bij de sfeer van het boek. Ook de titel past perfect bij het verhaal. De flaptekst wist meteen mijn nieuwsgierigheid te wekken. En gelukkig stelde het verhaal mij niet teleur.
De schrijfstijl is vlot, hedendaags en toegankelijk, precies wat je verwacht bij een Young Adult. De stijl sluit goed aan bij de belevingswereld van jongeren. Het boek bevat herkenbare onderwerpen zoals fake dating en high school romance. Maar gaat ook dieper in op onderwerpen als onzekerheid, angst om een dierbare te verliezen, vriendschap, familie en natuurlijk de liefde. Het verhaal kent een mooie opbouw en het liefdesverhaal is op een realistische manier uitgewerkt. Niet alleen de onderwerpen zijn herkenbaar, ook de personages voelen echt aan. Je leeft mee met hun twijfels, emoties en groei.
Eliza en Caz zijn afzonderlijk al leuke personages, maar samen zijn ze een charmant en lief koppel. Hun dynamiek is schattig, geloofwaardig en gewoon heel leuk om over te lezen. Hoewel het verhaal niet per se verrassend is, is het wel een heerlijk boek dat je met een glimlach dichtklapt. Het biedt een fijne mix van romantiek, humor en mooie vriendschappen.
Mijn enige minpuntje is het einde. Dat ging net iets te snel. Een korte epiloog had het voor mij helemaal afgemaakt.
Als het echt wordt… is een lief Young Adult verhaal met herkenbare onderwerpen, fijne personages en een goede dosis romantiek en humor. Geen grote plottwists, maar wel een boek dat je een warm gevoel geeft.
Ik geef het verhaal 4 sterren.
Ik geef het verhaal 4 sterren.