Hoe het begon

Priscilla1987 23 november 2025
Waar het begon is het derde deel uit de YA-serie Babet. Eerder verscheen Alleen in films en Weerzien in Parijs. Dit derde deel speelt zich af op de plek waar het allemaal begon in deel één. Henriët heeft ook nog vijf jeugdboeken op haar naam staan. Dit zijn boeken uit de serie FRNZ4EVER.
Henriët heeft Frans en Duits gestudeerd en heeft tijdens haar studie op een Franse camping gewerkt en een half jaar in Parijs gewoond en stage gelopen. Na haar studie heeft ze eerst bij een vertaalbureau gewerkt en daarna is ze voor zichzelf begonnen als freelancer. Toen haar dochters naar school gingen is ze beginnen schrijven. Eerst blogs over haar leven als moeder en later ook kinder- en jeugdboeken.

Waar het begon gaat over Babet en Sven. Hun laatste ontmoeting in Parijs is al maanden geleden. Babet is dan ook erg blij als Sven haar uitnodigt om naar de Franse camping te komen ‘waar ze elkaar twee jaar geleden’ hebben ontmoet om mee te helpen in het animatieteam. Maar niet lang na haar aankomst slaat de sfeer om. Sven doet wel aardig tegen haar nieuwe collega Sandra. Dan is er ook nog de Franse charmeur Julien, die telkens Babets aandacht blijft trekken. Babet weet niet wat ze moet doen. Zal ze het liefdesslotje dat ze met Sven aan hun favoriete bruggetje heeft gehangen weer weghalen, of geeft ze hem toch nog een kans? Is de plek waar het begon ook de plek waar het eindigt?

De cover valt meteen op door de mooie kleuren die geven het geheel een rustige uitstraling maar laat wel zien waar het verhaal over gaat. Zo zien we Babet op de voorgrond met op de achtergrond de camping. Door de vlag op haar rugzak zie je ook dat het verhaal zich in Frankrijk afspeelt.
Bovenin het boek staat goed aangegeven dat het om het derde deel gaat uit de serie. Hoewel het boek ook los te lezen is, is het zeker aan te raden om eerst de eerdere delen te lezen. Zo begrijp je beter de onderlinge verhoudingen tussen de personages.

Henriët Spronk heeft een vlotte en beeldende schrijfstijl die je direct het verhaal in trekt. Voor lezers die de vorige delen kennen voelt het alsof je weer thuiskomt op de camping bij Babet en Sven. De verhaallijn is levendig en goed opgebouwd, met genoeg vaart en afwisseling om je aandacht vast te houden van begin tot eind. Het boek heeft een mooie combinatie van humor, romantiek en herkenbaarheid. De Franse woorden die door het verhaal heen verweven zijn, geven het boek een extra leerzaam tintje, zeker met de handige woordenlijst achterin.

Een belangrijk en waardevol aspect is de manier waarop de auteur mentale gezondheid aankaart. Babet krijgt te maken met paniekaanvallen, iets wat realistisch wordt beschreven.
Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van Babet, waardoor je haar gedachten en emoties goed leert kennen. Een tweede perspectief is eigenlijk ook niet nodig, ook Sven komt overtuigend tot leven door zijn reacties en keuzes. Daarnaast zorgen zowel oude als nieuwe personages voor extra diepgang. Vooral de Nederlandse Sandra is een leuke en frisse toevoeging. Haar vriendschap met Babet is oprecht en hartverwarmend. Ook Julien, een vertrouwd gezicht uit eerdere delen, is weer een fijne aanwezigheid in het verhaal.

Waar het begon is een vermakelijk, warm en meeslepend vervolg dat de charme van eerdere delen vasthoudt. Een aanrader voor iedereen die houdt van een YA-roman vol humor, liefde en herkenbare momenten.
Ik geef het boek 4 sterren.

Meer recensies van Priscilla1987

Tegenpolen trekken elkaar aan in deze heerlijke roadtrip-roman boordevol humor en romantiek. Nu te vinden in jouw favoriete boekhandel.