Advertentie

De beroepenserie van Liesbeth Slegers is een groot succes in kleutergroepen.
Wat dat betreft is een aanbeveling of een recensie over een nieuw deel niet nodig.
Maar. Ja een maar, want deze boeken zijn veel breder in te zetten. Neem nu ‘De bouwvakker’ en de recenter verschenen ‘De vrachtwagenchauffeur’.

Deze serie informatieve prentenboeken heeft duidelijk omrande illustraties in heldere kleuren. Telkens horen de twee tegenoverliggende spreads bij elkaar. Op een enkele uitzondering na op de rechterpagina is een volledige bedekkende illustratie met begrippen bij onderdelen van een illustratie geplaatst. Op de linkerpagina staat de bijbehorende tekst afgedrukt. De tekst heeft een witte ondergrond en een grote zwarte letter, dit komt het (voor)leesplezier en het zelf kunnen lezen zeker ten goede.

Dit leesplezier krijgen en houden kan zo enorm belangrijk zijn als je in groep 3 en 4 leert lezen en de vaardigheid nog niet helemaal machtig bent.
Deze teksten kunnen dan ook zeer goed worden gebruikt voor een extra leesmoment. Ze bevatten meervoudige lettergreepwoorden, woorden met een letter die je verschillend kan uitspreken, samengestelde woorden, woorden die op een klinker eindigen of een tweeklank die anders uitgesproken wordt. Doordat de tekst informatief is, wordt de inhoud niet als kinderachtig gezien als je ‘al’ in groep 3, 4 of 5 zit. Ze zijn ook voor hen leerzaam, ontzettend goed voor de woordenschatuitbreiding en nodigen zelfs uit tot een gesprek en nader opzoeken.

Ieder beroepenboek begint met een vraag, een constatering. Daarna wordt de beroepsoefenaar voorgesteld en wordt hij/zij afgebeeld met de bijbehorende kleding t.b.v. dit beroep. Daarna komen de benodigdheden voor het uitoefenen van het beroep aan bod waarvan de namen bij de illustraties worden genoemd. Bijv. bij de vrachtwagenchauffeur wordt uitgelegd wat een tachograaf is of ladingbalken zijn en welke verkeersborden speciaal voor dit beroep van belang zijn. Bij een bouwvakker wordt het te gebruiken gereedschap in de goede volgorde opgenoemd.
Al op die pagina’s heb je voldoende gespreksstof, woordenschat of leren-lezen-momenten voor één les. Wie weet wat een truweel is of een sjorband? En hoe spreek je fluorescerend, rolcontainer of elektricien uit? En wie kan uitleggen wat een navigatiesysteem is?

Deze boeken nodigen uit tot verwerkingsopdrachten. De bouwvakker laat zien hoe een huis gebouwd gaat worden, maar ook dat de architect hiervoor een ontwerp maakt. Wanneer het huis aan de buitenkant af is nadat het hele proces in beeld is gebracht en beschreven, wordt ook genoemd welke beroepen daarna aan het werk gaan.
Ook in de vrachtwagenchauffeur wordt aandacht gegeven aan het voorbereiden van je werk. Leerzaam en toe te passen als voorbeeld. In dit boek staan veel nieuwe moeilijke begrippen en worden dikgedrukt weergegeven. Tekstueel gezien is deze echt moeilijker en de lengte van de tekstblokken uitermate geschikt om samen te lezen.

De opbouw van de ‘Slegers’-boeken is doordacht, er is zeer veel aandacht besteed aan de tekst, er is voldoende uitleg om nieuwe begrippen te begrijpen mede doordat ze visueel zijn gemaakt en het jonge kind serieus wordt genomen door het taalgebruik.
En hoe leuk vinden kinderen het als ze boeken die eerst werden voorgelezen nu zelf kunnen lezen? Erg leuk! Zóveel boeken hebben geen leeftijdsgrens!
En hoe leuk zijn deze boeken in te zetten in de Kinderboekenweek: graafmachine, bulldozer, kiepwagen, betonmolen, oplegger, truck….. veel plezier!

Reacties op: Een goede, breed in te zetten serie!

2
De vrachtwagenchauffeur - Liesbet Slegers
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 14,95
E-book prijsvergelijker