Aangrijpend, mysterieus verhaal!

readswithFien 15 februari 2026
In 'Het meisje zonder stem' leren we Alice kennen. Alice groeit op zonder stem, ze kan niet praten en leeft opgesloten thuis met haar beide ouders. Haar vader is verkoper van huishoudproducten en is voor zijn werk vaak op reis, terwijl haar moeder huisvrouw is. Al die jaren leeft Alice volledig geïsoleerd van de buitenwereld. Tot op een dag Hailey naast hen komt wonen. Via gebarentaal en notitieboekjes communiceren Hailey en Alice met elkaar, zonder dat haar ouders op de hoogte zijn. Al snel groeit er een hechte vriendschap tussen hen.

Op een dag komt Alices vader thuis met vreselijk nieuws. Hij is terminaal ziek en heeft nog maar enkele weken te leven. Tijdens zijn laatste dagen vertelt hij Alice verontrustende verhalen en doet hij bekentenissen over gruwelijke misdaden die hij zou hebben gepleegd. Wanneer haar vader sterft, is Alice ervan overtuigd dat ze verder op onderzoek moet gaan om de waarheid te achterhalen.

3.25 sterren voor mij!

Het verhaal is opgedeeld in verschillende delen, waardoor het vlot leest. In het eerste deel wordt vooral het verhaal van Alice en haar ouders verteld. Sandra J. Paul maakt via haar schrijfstijl het verhaal erg mysterieus, waardoor je in die eerste hoofdstukken gaat nadenken en raden naar wat er precies aan de hand is binnen het gezin. Waarom leeft Alice zo afgesloten en geïsoleerd? Wat is er met dit gezin aan de hand? Dit eerste deel roept vooral veel vragen op, die later duidelijker worden. Persoonlijk vond ik dit gedeelte iets te langdradig, waardoor ik wat moeilijker in het verhaal kwam.

In het boek wordt op een heel mooie en aangrijpende manier beschreven hoe het voor Alice moet zijn om zo eenzaam te leven, zonder stem en zonder mogelijkheden om zichzelf correct uit te drukken. Eens ze Hailey leert kennen, ontstaat er een mooie band en vriendschap waarvoor zelfs geen stem nodig is om elkaar te begrijpen.

Voor mij neigde het verhaal meer naar een mysterie dan naar een echte thriller. Hoewel het zeker spannend was, kon ik verschillende plotwendingen al op voorhand voorspellen. Toch weet Sandra J. Paul je regelmatig op het verkeerde been te zetten, waardoor je samen met Alice blijft zoeken naar de waarheid.

Dankjewel Hamley Books voor dit recensie- exemplaar!

Meer recensies van readswithFien

Hoe ver ga jij voor het huis van je dromen? Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.