Meer dan 6,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Indrukwekkend oorlogsverhaal over moed, kracht en doorzetten voor je familie.

Samantha Braat 16 maart 2025
Catharina – Frank Krake

‘Eichmann vermoordde zes miljoen Joden, maar hij redde mij en mijn zoon’. is de ondertitel van het boek Catharina, dat ik in het kader van de Hebban leesclub, mocht lezen en recenseren. Dit was voor mij het eerste boek dat ik van Frank Krake las, maar het smaakt absoluut naar meer.

In Catharina – Het waargebeurde oorlogsverhaal van een Joodse kleermakersfamilie en hun strijd om te overleven in de storm van de Holocaust – maken we kennis met de familie Brücker en verschillende aanverwanten. In een indrukwekkend relaas, dat (na de proloog) begint met pater familias Moses en eindigt met zijn dochter Catharina en haar zoon Clarence, schrijft Krake over de lotgevallen van deze bijzondere kleermakersfamilie uit Rotterdam.

Opvallend in het boek is de veelheid aan personages. Waar dit in het begin wat kan overspoelen (wie hoort nu precies bij wie en wat zijn de verhoudingen tot elkaar?), word je op een gegeven moment meegesleept in hun verhaal en sluit je niet alleen Catharina, maar haar hele familie in je hart. Aangrijpend is bijvoorbeeld het verhaal van Catharina’s zus Henny en haar geliefde Richard, maar ook dat van vader Moses die meerdere keren het onmogelijke mogelijk lijkt te maken om zijn gezin voor de gruwelijkheden van de Nazi’s te behoeden.

Krakes heeft een prettige, toegankelijke schrijfstijl. Zijn woordkeus is niet te ingewikkeld en de zinsbouw is kort genoeg om leesbaar te zijn en lang genoeg om aansprekend te blijven. Het boek is voorzien van veel beschrijvingen, om zo duidelijk mogelijk te illustreren wat de Brückers precies hebben meegemaakt. Hier en daar verlevendigt de schrijver dit met korte dialogen en/of gedachtes. Deze zijn (deels) uit de fantasie van de schrijver ontsproten, maar zouden best zo gegaan kunnen zijn, zoals de volgende dialoog tussen Moses en zijn vrouw Rosetta laat zien: ‘Ik maak me zorgen over de winkels’, zei hij. ‘Waarom zou je dat doen? Het loopt ieder jaar beter. Als het zo doorgaat moeten we weer een nieuw filiaal openen.’
‘Nu gaat het nog goed,’ zei hij, ‘maar er hangt onrust in de lucht. Ik merkte dat in Berlijn.’ […] ‘Anders verzin jij wel iets, schat,’ zei ze.

Wat ook opvalt aan het boek, is de prachtige vormgeving. Krake heeft hier duidelijk veel aandacht besteed. Het boek is voorzien van veel verschillende foto’s van de familie Brücker, waardoor hun verhaal niet alleen in gedachten, maar ook voor je ogen gaat leven. Ook de uitgebreide documentatie van verschillende WOII-formulieren geeft het geheel de indruk van een gedegen en goed uitgewerkt waargebeurd familieverhaal. In de verantwoording op het eind lezen we nog duidelijker hoe indrukwekkend Krakes onderzoek was om alles in het boek zo waarheidsgetrouw mogelijk te kunnen uitwerken.

Met Catharina heeft Krake een bijzonder boek toegevoegd aan de rijke holocaustliteratuur die er al is: een verhaal dat verteld moest worden, een geschiedenis die geleefd moest worden, een historie die gelezen moet worden. Opdat wij niet vergeten…

Reageer op deze recensie

Meer recensies van Samantha Braat