Prachtige, liefdevolle vertelling

Sandra0004 17 februari 2024 Auteur
Franco Faggiani is een Italiaanse schrijver met een liefde voor introverte, beetje wereldvreemde personages die de rust van de natuur opzoeken. Zijn boek Tussen Twee Werelden is één van mijn favoriete boeken aller tijden. De poëtische manier van schrijven, de kleine verhaallijnen en de liefde voor de natuur kenmerken deze schrijver. Uitgeverij Rainbow heeft dit bestaande verhaal uit 2019 uitgegeven als Rainbow Pocket. Van hen kreeg ik een recensie exemplaar.

Shizo Kanakuri, geboren in het einde van de negentiende eeuw in Japan, heeft daadwerkelijk bestaan. Hij was een marathonloper die in 1912 meedeed aan de Olympische Spelen in Stockholm, maar tijdens de marathon de finish niet heeft gehaald en spoorloos is verdwenen. Jaren later, als Shizo een oude man is, wordt hij herkend door een Zweedse journalist. Waar heeft hij al die jaren gezeten? Waarom is hij gestopt tijdens de marathon en verdwenen?

Faggiani nam deze gebeurtenis als basis en heeft de roman 'Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween' geschreven, ingevuld met zijn fantasie. Het verhaal is dus deels verzonnen en deels op waarheid berust, maar het is een verhaal dat zeker verteld dient te worden.

Het verhaal begint bij de jonge Shizu, die graag hardloopt door de natuur en contact maakt met de Kami's, de natuurgeesten. Hij is opmerkelijk snel en uiteindelijk belandt hij op de Olympische Spelen nadat de keizer van Japan hem dit min of meer opdroeg. Het verhaal vertelt zijn levensverhaal en eindigt op het moment dat Shizo in de 90 is en zijn leven bijna voltooid is.

Het verhaal is zeer respectvol geschreven, met oog voor Japanse tradities, vol liefdevolle vertellingen over de natuur. Je kruipt als het ware in de gedachtengang van een bescheiden Japanse man, en maakt met hem mee wat hem is overkomen. Het verhaal leest vlot en is poëtisch en klein. Hoewel het verhaal zijn hele leven verteld, en dus ruim 90 jaar beslaat, staat het zeker niet bol van spannende life-events. Daar moet je natuurlijk wel van houden, maar ik hou er enorm van. Een boek wat rust geeft.

Het jaar dat Shizo Kanakuri verdween is een respectvolle vertelling over een heel bescheiden, gewone Japanse man die zich terugtrekt in de natuur nadat hij zijn geboorteland niet onder ogen durft te komen en een eenzaam bestaan verkiest. Was dit het allemaal waard? Een ontroerend verhaal wat stof geeft tot nadenken over de echt belangrijke dingen in het leven.

Meer recensies van Sandra0004