Zonder franje

Sanne 12 juni 2022
“De misdaad bestaat niet uit het doen, maar uit het zijn en vooral uit het eruit zien als.”(citaat)

Nadat ik eerder deze maand ‘Ze hebben mijn vader vermoord’ van Eduoard Louis heb gelezen, wilde ik nu graag zijn debuut uit 2014 ‘Weg met Eddy Belleguele’ lezen.
Edouard Louis was pas 21 jaar oud toen zijn autobiografische roman ‘Weg met Eddy Belleguele’ in 2014 in Frankrijk werd gepubliceerd. Het boek vertelt het coming-of-age verhaal van Edouard Louis toen hij nog Eddy Belleguele was, als kind en adolescent. Eddy groeit op in een kwetsbaar arbeidersgezin in Picardië, waar kinderen opgroeien met alcoholisme, racisme en homofobie. Eddy is altijd ‘anders’ geweest dan zijn klasgenoten, broers en neefjes. Om die reden werd Eddy bespot en gepest en probeert hij wanhopig zichzelf te veranderen, zodat zal misschien blijken dat er niks aan hem anders is. Eddy wordt gered door zijn intelligentie. Hij is de slimste van de familie en slimmer dan de meeste klasgenoten waardoor hij uiteindelijk kan vluchten van zijn benauwende milieu en in Parijs kan studeren.

“Zulke woorden die door de alcohol naar boven komen en waarvan je nooit echt weet of ze al te lang weggemoffeld waren. Diep weggestopt in degene die ze uitspreekt. Of dat ze geen enkel verband met de werkelijkheid.” (citaat)

Ik heb ook dit boek weer met veel plezier gelezen. Édouard Louis schrijft vlot leesbaar en het verhaal is op momenten pijnlijk en verdrietig, maar het bevat ook de nodige humor.

Meer recensies van Sanne