Heerlijk wegdromen!
Recensie
Heléne Holmstrom - Sneeuw, sterren & kaneel
Deel 1 van Liefde achter de schermen serie
(4 sterren)
Nora is eigenaar van Konditorei Nymans maar de zaken gaan de laatste tijd slechter en slechter. Dit komt doordat er in het dorp een koffiezaak en een bakkerij is geopend de afgelopen jaren. Hierdoor raakt ze klanten kwijt.
Haar konditorie is zo goed als failliet en dit wil ze absoluut niet. Het bedrijf is al verschillende jaren in de familie. Haar overgrootmoeder heeft moeten vechten en alles op alles moeten zetten om eigenaar te zijn van de konditorei. Nora haar laatste hoop om de konditorie te redden is mee te doen met het TV programma “Aan de bak” met de bekende banketbakker Henrik. Tijdens de eerst ontmoeting met Henrik voelt Nora dat het niet klikt tussen hen. Hij heeft enkel maar commentaar en is zeer eigenwijs. De frustraties lopen hoog op.
Henrik is geboren tussen het brood en de koekjes doordat zijn overgrootvader bekend is geworden met zijn zuurdesembrood. Het familiebedrijf is steeds groter en groter geworden De druk die van Henrik verwacht wordt is zeer groot.
Hij wilt graag een eigen bakkerij openen met de naam van het familiebedrijf. Hij hoopt hierdoor de roots terug naar boven te halen, hoe het vroeger allemaal begon. Maar hier heeft hij toestemming voor nodig van zijn vader en de rest van de familie. Het nadeel is dat de familie van Henrik voor tv heel close zijn maar in het echt zijn ze jaloers op elkaar.
Henrik was nooit goed genoeg in de ogen van zijn vader. Hij probeerde steeds zo zijn best te doen voor zijn vader maar kreeg steeds commentaar of zijn ideeën werden steeds afgewimpeld. Als Hendrik te horen krijgt dat zijn programma “Aan de bak” niet genoeg kijkcijfers krijgt en dat ze volgend jaar een ander programma willen uitzenden die zijn vader gaat maken. Wilt Hendrik alles op alles zetten zodat hij dit jaar het fantastische en beste programma van dit jaar uitzend, ook al moet hij Nora zo hard kwetsen op tv om sensatie te hebben.
De eerste ontmoetingen tussen beide hoofdpersonages lopen niet zo goed. Henrik heeft overal commentaar op en is zeer onbeschoft. Nora voelt zich aangevallen en wilt niets veranderen aan haar konditorei. Het heeft allemaal een emotionele reden bij beide personages. Op een onverwachte moment leert Nora Hendriks zachte kant kennen en zonder zijn masker. Hierdoor ontstaat er een verandering in het verhaal. Maar gaat het verhaal voor beide een positieve toekomst hebben?
Het verhaal neemt je ook naar het jaar 1945. Daar leren we Tuula en haar kinderen kennen die gevlucht zijn voor de oorlog. Ze komen terecht in een Zweeds dorpje waar niet iedereen blij is met hun komst . Ze worden als vuil bestemd en behandeld. Gelukkig is haar baas Nils wel zeer vriendelijk. Nils is samen met zijn vader eigenaar van een groot bakkerij met ideeën om uit te breiden. Als Nils onverwacht het brood proeft die Tuula gemaakt heeft met zuurdesem, wilt hij deze verkopen in de bakkerij. Hierdoor wordt Tuula gepromoveerd tot bakker. Nils en Tuula leren elkaar hierdoor steeds beter kennen. Nils wordt verliefd op Tuula en haar kinderen maar dit is niet met goedkeuring van zijn vader en de andere dorpelingen. Gaat de liefde tussen beide sterk genoeg zijn tegen alle pesterijen van het dorp?
- Feelgood met een historische achtergrond
- Kerst thema
- Enemies to lovers
- 4 POV
- 1 peper
- Vechten voor familiegeschiedenis en tradities
- Rouwverwerking
Dit is mijn eerste ontmoeting met deze auteur en zal zeker niet de laatste zijn. Ik heb al de andere delen van haar serie gekocht. Het boek neemt je duidelijk mee naar het verleden en het heden. Het verleden wordt duidelijk gemaakt door het jaartal “1945” als subtitel te zetten. Na elke hoofdstuk ga je terug naar het heden maar zonder subtitel. Hierdoor kwam dit in het begin zeer verwarrend over voor mij. Het was misschien duidelijker geweest als er een subtitel “heden” was gebruikt. De auteur maakte je steeds nieuwsgieriger naar zowel het heden als naar het verleden omdat de hoofdstukken geregeld stopte met een gebeurtenis of een kleine spanning in het verhaal.
Het boek heeft ook onverwachte wendingen waardoor het niet allemaal voorspelbaar is. Het boek speelt zich af rond kerst en daarom ideaal om deze nu te lezen.