Torre
'Wat nou als het enige waar hij het afgelopen jaar echt trots op was geweest, alleen in zijn fantasie was gebeurd?'
Tijdens Torres tweede zomer in de wonderlijke berghut gaat hij eindelijk met om Fons op expeditie. Maar onderweg krijgt Fons een ongeluk en Torre wordt eropuit gestuurd om hulp te halen. Als de weg naar het dorp door een modderlawine versperd blijkt, ziet Torre nog maar één mogelijkheid: hij moet zijn oude vrienden van het aardvolk zien te vinden.
Samen met zijn vriend Natneus begint Torre aan de gevaarlijke tocht naar de schuilplaats van het aardvolk. In de woeste natuur wordt Torre gered door een raadselachtig meisje en samen vervolgen ze hun tocht. Maar welke geheimen houdt deze Aira verborgen? En wat het eigenlijk wel zo'n goed idee om het aardvolk om hulp te vragen?
Het tweede deel van Torre! Ik kon niet wachten! Waar het in het eerste deel veel tussen werkelijkheid en fantasie in zweeft, is het in dit deel iets meer verhelderend. Torre heeft zich écht niet vergist! Wie wil er nou niet praten met zijn huisdier, dat is toch ieders grootste droom? In dit deel ontmoeten we oude vrienden, Knarf, de Oude Norf bijvoorbeeld, maar er zijn ook nieuwe vrienden mee met de grote tocht. Het verhaal zit vol humor, vol oude wijsheden van oom Fons ('Uit prut kan ook cake oprijzen'), maar ook van het aardvolk ('Uit moeilijke tijden komen sterke wijffies.'). Ze kunnen zó op een tegeltje. Mooie metaforen en uitdrukkingen worden gebruikt door Annekarijn Overduin, die omlijst worden door de pakkende illustraties van Sophie Pluim. Zo ga je nog meer van alle hoofdpersonen uit dit boek houden! Je wil zo graag mee met Torre, op dat grote avontuur! Zelfvertrouwen, vriendschap, trouw zijn, vertrouwen en trots zijn, zijn toch zeker wel een groot deel van de thema's die aangetikt worden in dit heerlijke boek. Niet te vergeten de lessen over werkwoorden die je moeiteloos met dit boek kunt verbinden (het aardvolk gebruikt de verkeerde vormen van een werkwoord). Jammer dat ik dit boek alweer uitgelezen heb, maar zoals Knarf zegt: 'We hoeven geen afscheid te nemen, wij zitten in elkaars denksels.' (*pinkt een traan weg) Te lezen voor kinderen vanaf 9 jaar die in de wonderlijke wereld van Torre willen stappen!