knap en krachtig verhaal

shannah bielen 13 juli 2023
Ben en Nina worden verliefd op elkaar en ook al zijn hun achtergronden enorm verschillend en zijn vooral de ouders van Nina tegen de relatie besluiten ze er volop voor te gaan. Ben komt uit een gelovig gezin, waar zowel zijn vader als zijn broer verslaafd zijn aan alcohol. Nina komt dan weer uit een zeer welgesteld gezin en haar ouders bieden Ben geld aan om de relatie te verbreken. Ze trouwen en krijgen al vlug kinderen. De toekomst en hun geluk lachen hen toe.
Tot op een dag waarop Nina haar man doodleuk vertelt dat zij verliefd is geworden op een andere man en bijna meteen vervolgt dat zij daarom niet minder van hem houdt. Dan ontdekt Nina een knobbeltje in haar borst en wordt ze ziek.

Ben wil zich afzetten van het milieu waarin hij is opgegroeid en voelt zich ook te min voor Nina. Hij doet in zijn ogen alles voor zijn gezin en hun geluk. Hij wil dit niet verliezen. Hij voelt zich verscheurd na de melding van Nina dat ze verliefd is op een ander, maar hij wil wat hij heeft niet kwijt. Wat doet dat met een geliefde? En wat doet die partner dan? Het koppel gaat niet scheiden, nee, ze blijven zelfs in hetzelfde huis wonen. Geen verdere woorden over de mededeling van Nina. Moeilijk om het je voor te stellen? De schrijfster weet je opmerkelijk goed mee te nemen in dit bijzondere liefdesverhaal van Ben en Nina.

Het boek is opgebouwd in vier delen die op hun beurt nog eens onderverdeeld zijn in een aantal hoofdstukken waarbij duidelijk is aangegeven wie aan het woord is; Ben of Nina. De wissel tussen beide personages leest vlot.
Het verhaal verloopt chronologisch, waarbij Ben of Nina soms een herinnering ophalen. Vooral de herinneringen van Ben dragen bij tot het begrijpen van zijn beslissingen. Helemaal op het einde komt er nog een derde persoon aan bod, wat je even doet teruggrijpen naar de twee cursieve teksten vooraan in het boek.

Een schittering van geluk is een roman die me enorm verraste. Het verhaal, de emoties, de manier waarop de schrijfster de personages heel dicht bij je weet te plaatsen, maar zeker ook de aangename, verrassende, intrigerende en krachtige schrijfstijl. Hoe er een zekere spanning in het verhaal gestopt wordt door de verliefdheid van Nina. Vanaf de eerste zin zat ik helemaal in het boek en ik las het dan ook in een dag uit.

Meer recensies van shannah bielen