aanrader

shannah bielen 13 juni 2023
‘Jullie verspillen allebei onze tijd,’ zei Nora voordat ze zichzelf kon tegenhouden. ‘We moeten samenwerken, anders lossen we dit nooit op.’

De dure rugzak van Sasha is uit haar kluisje op school gestolen. Maddie, Henry, Jack en Nora, die vroeg op school waren, worden bij directrice Montenegro geroepen. Zij is ervan overtuigd dat een van hen de rugzak heeft gestolen. Omdat niemand van de vier zegt er iets mee te maken heeft, krijgt de dader tot het einde van de dag om zichzelf bekend te maken.

De hoofdstukken wisselen af tussen Nora, Jack, Henry en Maddie. Je krijgt niet alleen een goed beeld van elk van hen, hoe ze zijn en denken, maar ook wat ze over elkaar denken, over hoe zij tegenover Sasha staan. Elk van hen lijkt op een gegeven moment eens verdacht. Het is voor de vier niet zo eenvoudig om elkaar blindelings te vertrouwen, bovendien laat Sasha het niet na om hen te wijzen dat zij op de hoogte is van zaken die elk van hen liever niet heeft dat die bekend worden gemaakt. En net dat wil ze doen, als ze de rugzak niet terug bezorgen.

Hoe ver gaan deze vier tieners om hun geheimen te bewaren en toch tegen het einde van de dag de dader te vinden. Of vertrouwen ze elkaar om gezamenlijk het mysterie op te lossen?

Op de cover staat er jeugdthriller vermeld, maar ik vond het eerder een speurverhaal, waarin de vier leerlingen de rol van speurder op zich nemen. Het is een heel leuk verhaal en leest vlot. Erg verrassend vond ik het niet, ik had vrij vroeg door hoe het in elkaar zat, maar wellicht kijkt een elfjarige daar anders naar. Het is een herkenbaar en realistisch verhaal met actuele thema’s die dicht bij de doelgroep liggen, over vertrouwen in jezelf en in anderen, over samenwerken, over in elkaar geloven, over geheimen en over gevolgen van pesten en durven te uiten dat je hulp nodig hebt.
Je bent als lezer nieuwsgierig naar het verloop en het is echt een meerwaarde om het uit de verschillende perspectieven te lezen. Je hebt het gevoel dat je erbij bent.
Een aanrader!

Meer recensies van shannah bielen