Geknakt, gebroken of geheeld?
In de jaren tachtig was een scheiding nog erg ongewoon. Over die van Nina’s ouders werd dan ook niet echt gesproken. Nina was nog erg jong en als haar moeder hertrouwt krijgt ze de achternaam van Jacob. Daardoor weet ze ook niet beter dan dat hij haar vader is.
Haar wereld stort echter in als ze op achtjarige leeftijd achter de waarheid komt. Ze wil weten wie die andere man is, maar uiteindelijk ontmoet ze haar biologische vader pas op achttienjarige leeftijd. Die ontmoeting verloopt alleen niet zoals Nina had gehoopt.
“Ooit hoop ik definitief afscheid van het monster in mij te nemen. Het verdient geen schoonheidsprijs dat ik het heb toegelaten.” Elly Wassenaar
De andere man van Elly Wassenaar is een mooie roman met een beklijvende inhoud.
Elly Wassenaar benadert het verhaal vanuit meerdere invalshoeken en laat best veel personages aan het woord. Dit creëert een bijzondere wijze om het verhaal tot je te nemen, en de gebeurtenissen erin te ervaren. De auteur weet deze hoeveelheid aan inzichten constant in goede banen te leiden en voorkomt verwarring. Ook de switch in periodes wordt goed begeleid, en door het vooruit- en terugkijken ontstaat een beklemmende sfeer die hierin prima tot zijn recht komt.
De personages zijn duidelijk neergezet en hun karakter, gedrag en emoties worden consequent doorgevoerd. De vraag rijst daardoor al snel of op deze manier begrip wordt opgeroepen voor hun handelwijze. En alhoewel Elly Wassenaar daar voldoende ruimte voor liet, lukte mij dat niet bij elk van hen. De worsteling van Nina heeft mij het meest geraakt en het personage dat deels verantwoordelijk is voor die worsteling heeft de meeste weerzin bij mij opgeroepen. Het hele spectrum aan emoties die daartussen en daaromheen passen worden ook aangeraakt en dat maakt het een emotioneel veelzijdig boek.
Elly Wassenaar levert een aangrijpend verhaal af waarin het gezinsleven in al zijn goede en slechte kanten wordt neergezet en uitgewerkt.
4½
Instagram: sheila_hjv_inbooks
De andere man van Elly Wassenaar is een mooie roman met een beklijvende inhoud.
4½
Instagram: sheila_hjv_inbooks