Ontheemd in een warm thuis
Roos is niet gelukkig. Ze is geadopteerd, maar voelt zich helemaal niet thuis in het gezin waar ze opgroeit. Ze kan niet overweg met de liefdevolle warmte en wil haar echte moeder vinden. Ze manipuleert haar omgeving en steelt zonder schuldgevoel.
Ook haar verstandelijk gehandicapte broertje Dimi is slachtoffer van zijn rusteloze zus. Hij wil haar helpen, maar realiseert zich niet dat Roos zou kunnen vertrekken als ze haar biologische moeder vindt. Hij hoopt eigenlijk alleen maar dat hij zijn ketting terugkrijgt als ze haar vinden.
“Al dat gezeik. Het brandt soms in mijn hoofd. De vlammen steken achter mijn ogen. En dan die mieren in mijn armen. Krabben en krabben ….” Linda Volders
Klaproos van Linda Volders is een indringende young adult roman gevuld met bewogen thema’s.
Linda Volders zet je behoorlijk aan het denken met haar verhaal, waarin ze een andere kijk geeft op de beleving van een adoptie. Persoonlijk had ik er niet zo bij stil gestaan dat een geadopteerde jongere zich ook heel ontheemd kan voelen in een gezin dat misschien heel liefdevol is maar geen bloedverwanten bevat. De auteur legt dat gevoel rauw en zonder reserve vast, waardoor je met Roos mee kan voelen. En alhoewel ik het niet per se eens ben met haar gedrag, snap ik door het verhaal wel waar de boosheid vandaan komt. Dat maakte ook dat ik haar graag nog voorbij het einde dat het boek nu heeft had willen volgen.
Het is niet enkel de problematiek van Roos en haar beleving van de adoptie die het verhaal boeiend maakt, want Linda Volders snijdt nog een hoop andere thema’s aan. Ze weet ze allemaal goed uit te werken, waarbij sommige onderwerpen helder worden geformuleerd, terwijl andere juist met een verhullende herkenbaarheid zijn opgetekend. Naast Roos laat de auteur ook Dimi, haar broer met een verstandelijke beperking, aan het woord en weet hem in een totaal andere toon als Roos te vangen. Daarmee heeft ze ze beiden een eigen stem gegeven.
Klaproos is een aangrijpend geschreven verhaal dat in vlotte, korte hoofdstukken wordt verteld en daardoor goed bij je binnenkomt.
3½
Instagram: sheila_hjv_inbooks