Feelgood novelle
Een vondst op zolder brengt meer dan alleen een stapel stripboeken.
In de afgelopen 18 maanden heeft Harriet voor haar gevoel onder een grauwe sluier geleefd. 18 maanden nadat ze haar man plotsklaps verloor aan een hartaanval. 18 maanden van verdriet. Nu vindt ze het tijd om haar leven weer op te pakken. Daarom besluit ze om kerst dit jaar weer te vieren.
Terwijl ze de kerstboom van zolder haalt, vindt Harriet een geheimzinnig pakket vol stripboeken. Ze besluit contact op te nemen met Kell. Een man die al eerder stripboeken, uit de verzameling van haar overleden echtgenoot, heeft gekocht. Kell staat al snel voor haar neus om de stripboeken te bekijken. Dan blijkt dat Harriet een bijzondere vondst heeft gedaan. Maar Harriet vindt meer dan alleen stripboeken.
“Ik stapte achteruit en liet hem binnen, waarna ik hem voorging naar de woonkamer. Hij schudde zijn jas uit terwijl hij me volgde en legde hem over een stoel. Hij had zijn mouwen tot boven zijn ellebogen opgerold. ‘Mooie ..... eh ..... boom,’ zei hij. ‘Erg modieus’.” Jane Lovering
Harriet en Kell voelen zich aangetrokken tot elkaar. Toch kan deze liefde pas tot bloei komen, als Harriet het, zojuist ontdekte, geheim van haar man heeft ontrafeld.
De kunst van kerstmis van Jane Lovering is een novelle over liefde en verwerking, gewikkeld in een lief kerstverhaal.
Harriet en Kell hebben allebei verdriet te verwerken gehad. Vooral bij Harriet voel je dat verdriet nog hangen. Jane Lovering maakt je, onder andere door haar omschrijving van de situatie in het huis van Harriet, deelgenoot van de sombere sfeer waarin Harriet zich bevindt. Ze laat Harriet opbloeien, waardoor de neerslachtige, grijze sfeer rondom haar, steeds een beetje lichter wordt.
De kunst van kerstmis is echter geen neerslachtig boek. Er zijn heel wat zaken die voldoende luchtigheid aan het verhaal toevoegen. De sociale onhandigheid van zowel Kell als Harriet, en de manier waarop ze met elkaar communiceren, brengen de nodige humor met zich mee.
Ook de capriolen van de hond Frodo zijn grappig en vertederend. Harriet en Kell zijn beide personages die je iets moois gunt. Ze zijn zacht van karakter en aandoenlijk in de omgang met elkaar.
De kunst van kerstmis is een feelgood verhaal over verlies, verliefd worden en opnieuw beginnen. Dit alles wordt aangevuld, met een klein beetje geheimzinnigheid over iets uit het verleden van de overleden echtgenoot. Ik geef deze novelle 4 sterren.
Deze recensie schreef ik voor, en is terug te vinden op, de blog In de Boekenkast: https://indeboekenkast.com