Tussen licht en schaduw
Nella Larsen’s Passing (1929) is een roman die fluistert en snijdt tegelijk. In nog geen tweehonderd pagina’s ontvouwt zich een verhaal over identiteit, verlangen en de prijs van ‘passing’ - het oversteken van onzichtbare grenzen van ras, klasse en vrouw-zijn.
De ontmoeting tussen Clare en Irene, twee vrouwen die elkaars leven spiegelen en ontregelen, is geladen met spanning die nooit helemaal uitgesproken wordt. Larsen schrijft met een zeldzame subtiliteit: elk woord lijkt zorgvuldig gewogen, elke stilte zegt meer dan een alinea.
Een klein boek dat na-echoot als iets groots - over hoe we gezien willen worden, en wat er verloren gaat in dat verlangen.