Advertentie

'The Remains of the Day' is een van de meest bejubelde boeken van de Japans-Britse schrijver Kazuo Ishiguro. Hij won voor dit boek de Man Booker Prize en in 2017 de Nobelprijs voor de literatuur voor zijn hele oeuvre. De verfilming (met Anthony Hopkins en Emma Thompson) kreeg 8 Oscarnominaties.
Mooi feitje: Kazuo Ishiguro vertelt zelf dat hij de titel te danken heeft aan de Nederlandse dichteres Judith Herzberg. Zij vertaalde voor hem eens ter plekke 'Tagesreste' van Freud en noemde in 1984 haar dichtbundel 'Dagrest'.

'De rest van de dag' is een roman over het voorbijgaan van het leven en alles wat had kunnen zijn. Het is een monoloog van butler mr. Stevens, die op aandringen van zijn nieuwe werkgever een weekje vrij neemt. Die nieuwe werkgever, de rijke Amerikaan mr. Farraday, heeft het landgoed Darlington Hall gekocht en daarbij ook mr. Stevens overgenomen. Met de overname van het landgoed is een nieuw tijdperk ingeluid en dat maakt de hoofdpersoon erg onzeker. Hij besluit schroomvallig het aanbod van zijn nieuwe baas te accepteren en een meerdaagse reis te maken naar de westkust en van de gelegenheid gebruik te maken om de vroegere huishoudster, juffrouw Kenton, op te zoeken.

Het verhaal is opgetekend als reisdagboek. Juffrouw Kenton is al meer dan 20 jaar geleden vertrokken om te gaan trouwen en de butler vertrouwt zichzelf toe dat hij haar wil vragen haar oude werk weer op te pakken. Ook omdat hij uit haar laatste brief opmaakt dat zij het landgoed mist en haar huwelijk niet is wat zij ervan verwachtte. In de loop van de dagen dat hij onderweg is - voor het eerst van zijn leven letterlijk buiten de wereld die hij zijn hele leven kent en die toch de moeite waard blijkt te zijn - mijmert hij over zijn voorbije leven en zijn levenswerk: dat van butler zijn van een groot huis. Het is het hoogst haalbare in een leven en hij prijst zichzelf gelukkig en dankbaar dat hij dat bereikt heeft.

De lezer houdt hij echter niet voor de gek. Langzaam maar zeker ontdek je de echte emoties in de subtiele onderstroom van het boek. Waren zijn werk en zijn werkgever al zijn opoffering en waardigheid wel waard? Wat bedoelde zijn vader toen hij op zijn sterfbed vroeg of hij wel een goede vader voor hem was geweest? Wat is het eigenlijke doel van zijn reis? Heeft hij de goede keuzes gemaakt in zijn leven? En is het te laat om te gaan leven, in de tijd die hem nog rest?

Het is een verhaal over iemand die wanhopig probeert zijn emoties te onderdrukken en die zijn eigen verleden soms expres kleurt om de pijnlijke waarheid niet te hoeven zien. Over iemand die het leven door zijn vingers heeft laten glippen. Het is een boek over vergankelijkheid, een diepe liefdesgeschiedenis en beslissende keuzes.

Het boek is in Engeland uitgeroepen tot een van de 100 meest invloedrijke romans aller tijden. Maar los van alle literaire lof is het vooral een prachtig verhaal dat onder je huid gaat zitten en waar je nog lang aan terugdenkt. Het is een van mijn lievelings geworden!

Reacties op: Prachtig en onvergetelijk verhaal

198
De rest van de dag - Kazuo Ishiguro
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners