Veranderingen gaan snel in Afrika

Snowflockie Snowflockie
1 mrt 2023

Ik heb het boek gelezen nadat ik had gewonnen bij een winactie hier op Hebban. Wat mij aan het boek zelf opviel is dat het een vrij dik boek is, maar dat het makkelijk open blijft liggen op elke willekeurige pagina, wat ik erg prettig vond lezen. Het verhaal vertelt over verschillende belevenissen van de journalist Koert Lindijer in de periode dat hij werkte als correspondent Afrika vanaf 1973 tot het heden.
Afrika is een continent waar veel gebeurt, oorlogen, staatsgrepen, hongersnood, genoeg om over te schrijven dus. Het boek begint met een stuk geschiedenis, in de jaren ‘70 wanneer de jonge Afrikaanse landen zich herstellen van hun koloniale bezetters. In het eerste deel van het boek worden dan ook veel jaartallen vermeld en veel verschillende namen genoemd. In deel 2 en 3 worden veel links gemaakt tussen de verschillende leiders uit de diverse landen, wat het soms voor mij een beetje lastig maakte. De kaartjes aan de binnenzijde van de kaft zijn hier wel een fijn hulpmiddel bij.
De uitleg over de geschiedenis van (Oost-)Afrika heeft mij wel veel inzicht gegeven in de huidige situatie. De geschiedenis wordt in dit boek ook niet droog opgesomd, maar verteld aan de hand van reizen die Koert Lindijer heeft gemaakt. Door de mooie omschrijvingen van de omgeving en de gesprekken met diverse mensen, wordt het boek een levendig geheel. De schrijver vertelt over gesprekken met regeringsleiders, maar ook met gewone mensen. Hierdoor krijg je een mooi beeld van de mensen in de diverse landen, wat zij denken en wat hen motiveert.
Ik vond het een interessant boek om te lezen, waarbij ik me heb verbaasd hoe snel veranderingen in de manier van leven en denken zijn gegaan in Afrika.

Meer recensies van Snowflockie