Fictief boek van een biologe
Erg mooi boek over Kya, die alleen opgroeit in een hutje in het moeras van North-Carolina. Doordat ze helemaal alleen is en niemand meer heeft die haar iets kan leren, kijkt ze goed om zich heen naar hoe de natuur overleeft. Hierdoor komen er in het boek regelmatig uitgebreide beschrijvingen van het landschap voor, maar ook beschrijvingen over het gedrag van dieren die leven in het moeras. Het boek is duidelijk geschreven door een biologe, die gewend is om naar de natuur en het gedrag van dieren te kijken.
Delia Owens is dan ook biologe en heeft jarenlang veld ervaring opgedaan in Afrika. Samen met haar man heeft ze in de jaren ‘80 enkele boeken geschreven over hun avonturen en belevenissen in de wildernis in Afrika. De manier van observeren die ze zich daar heeft aangeleerd komt duidelijk terug in dit boek.
Tussen de natuurbeschrijvingen door wordt het verhaal van de opgroeiende Kya vertelt. Daarin wordt het leven in de VS in de jaren ‘60 beschreven. Persoonlijk vond ik het gedeelte vanaf de jaren ‘70 wat ongeloofwaardiger worden, maar verder is het een mooi verhaal. Ik vond het verhaal een beetje in de trant van De Aardkinderen serie van J.M. Auel.