Darwin in de achtertuin

Sophia Amesz 24 juni 2025
Ik mocht namens De Club van Echte Lezers het boek Darwin in de achtertuin – op ontdekkingsreis in je eigen stad- van evolutiebioloog en -onderzoeker Menno Schilthuizen recenseren.

Het is geen boek waar je doorheen vliegt als je geen affiniteit met biologie en de daarbij horende termen hebt. Ik heb met grote regelmaat woorden op moeten zoeken, maar het boek hield wel mijn interesse vast. Dit komt doordat de auteur je meeneemt naar de natuur in je direct omgeving. Hij verteld je over apps die je kunt gebruiken om flora en fauna op te zoeken.

Ik gebruik zelf al een tijd de app ObsIdentify om samen met mijn kinderen tijdens wandelingen flora en fauna te kunnen herkennen.

Hij verteld over het belang van buurtwetenschappers in de geschiedenis, maar ook hoe deze in de huidige tijd nog van belang zijn. Over hoe men naar buurtlaboratoriums kan gaan, om daar alle hulp te krijgen om je eigen onderzoeken te doen en te delen.

Maar ook neemt hij je mee in zijn eigen verleden en hoe hij zelf geïnteresseerd raakte in biologie en wetenschap.

Meer recensies van Sophia Amesz