Wordt er echt gegeten in deze "eetclub"?

st3rre st3rre
18 apr 2025

Het boek “de Eetclub” van Saskia Noort is in 2004 uitgekomen en was genomineerd voor de Gouden Strop. Er zijn tot dusver meer dan 500.000 exemplaren van verkocht. De Eetclub vormt een trilogie met de romans “Debet” (2013) en “de nazaten” (2023), de trilogie heet ‘’het Drieluik’’. Ik heb dit boek gekozen, omdat de achterkant er spannend uitzag.

De Eetclub gaat over een vrouw genaamd Karen die getrouwd is met Michel, ze hebben twee kinderen. Samen besluiten ze van Amsterdam naar het platteland te verhuizen. Via de basisschool van haar kinderen komt ze in contact met Hanneke en zo met nog drie andere rijke getrouwde vrouwen. De vrouwen beginnen met hun mannen een ‘Eetclub’, een vriendengroep waar alles vooral om geld, genot en eer draait. Alles verloopt soepel, totdat Evert doordraait en probeert zichzelf en zijn gezin om te brengen door zijn huis in brand te steken. Babette en hun zonen lukt het om te ontsnappen, maar Evert komt om het leven. Na het ongeluk spreken de vrienden elkaar iedere dag en wordt er geroddeld. De vriendengroep is niet meer hetzelfde en de dood van Evert zit Karen niet lekker, zij vraagt zich af hoe Evert zo ver is gekomen. Kort erna heeft Karen een ruzie met Hanneke die rare dingen zegt die Karen niet begrijpt. Hanneke gaat afkoelen in een hotel en wordt later dood aangetroffen. Dit is een enorme schok voor iedereen. Terwijl Karen onderzoekt wat er nou echt aan de hand is, komt ze erachter dat ze haar ‘vrienden’ toch niet zo goed kent als ze dacht. Ze besluit dat ze achter de waarheid gaat komen en raakt meer verwikkeld in de onstabiele vriendengroep.

Persoonlijk vind ik het een ingewikkeld boek. De plot en alle relaties tussen de mensen zijn moeilijk bij te houden. De vriendengroep bestaat namelijk uit vijf stellen en ik haalde de mensen telkens door elkaar. Verder was het ook moeilijk om me in te beelden hoe iedereen er uit zag, aangezien dat één keer uitgelegd is, helemaal aan het begin van het boek.
Het boek had flashbacks en soms begreep ik niet waar in de tijd ik nou was. Er stond namelijk bij geen enkel stukje boven wanneer in de tijdlijn het was. Daarnaast gingen de flashbacks ook erg lang door. Dus dan zat je erin en ging je weer naar een ander tijdspunt. Ik vind wel dat de spannende momenten erg goed geschreven waren, ik werd goed meegenomen in het verhaal.

Het boek begint meteen spannend met wat Evert doet en wat door zijn hoofd gaat, vlak voordat hij het huis in brand steekt. Alleen heb je geen idee wat er gebeurt en hoe ze bij dat punt zijn aangekomen, want je hebt het boek net open gedaan. Na het stukje over Evert is het meteen spannend met Karen die wakker gebeld wordt en alle chaos. Daarna wordt er meer achtergrond informatie vertelt en langzamerhand begin je alles een beetje te begrijpen. Het thema is thriller/mysterie en dat vind ik erg leuk. Het was erg spannend en telkens vroeg ik me af wat er gebeurde. Karen vind ik een meeloper en ze is nogal meegaand. Ik vind dat ze snel in de slachtofferrol schiet en later in het boek maakt ze keuzes waar ik het niet mee eens ben.

Als je van mysterie houdt dan is dit een goed boek voor jou, aangezien het erg spannend geschreven is. Het boek is voor vijftien tot achttien jarigen geschikt. Mijn eindcijfer voor het boek is een 7/10. Het was voor mij toch te vermoeiend om alle personages uit elkaar te houden.

Meer recensies van st3rre