Leerzaam
Delft, 1657. Het delft waarin Johannes Vermeer woont.
Het verhaal start met een schilderij van Vermeer waar men schande van spreekt. Er is een bordeelscene uitgebeeld. Vermeer wordt met een scheef oog aangekeken en zijn schoonmoeder heeft hem liever niet meer(de relatie van Vermeer en zijn schoonmoeder is erg slecht)
In het boek wordt en vanuit verschillende personen verteld. Tanneke(het dienstmeisje), Vermeer zelf, catharina(de vrouw van Vermeer). Je leest over hoe zij denken over deze schande en over hoe het opgelost kan worden.
Op zich is het een leuk idee om per hoofdstuk het vanuit een ander persoon te bekijken. Helaas vond ik dat juist soms verwarrend. Ook al stond de naam boven het hoofdstuk, de schrijfstijl en de gedachtes vond ik toch veel te erg overeenkomen, waardoor ik niet echt een goed beeld van dat personage kreeg.
In het boek wordt ook gesproken over het geloof. In die tijd speelde geloof natuurlijk een erg grote rol. Vermeer had een ander geloof dan zijn vrouw en heeft zich bekeerd. Dat is iets waar hij ook op werd aangekeken. Dat was iets wat volgens veel mensen echt niet kon.
In het boek worden ook gebouwen en gebeurtenissen in Delft beschreven. De omgeving had van mij misschien wat uitgebreider gemogen. Ik ken Delft wel een beetje en herkende dus meerdere gebouwen die beschreven werden, maar het was leuker geweest als dat wat uitgebreider was.
Toch heb ik wel dingen over Delft in die tijd geleerd. Er werd meerdere keren over de kruitramp gesproken en die ben ik daardoor op gaan zoeken en ben erover gaan lezen.
Al met al vond ik het een redelijk leuk boek om te lezen. De historische feitjes en herkenbare dingen maakten het leerzaam. Helaas hadden de personages wat meer uitgediept mogen worden, het bleek nu best beperkt. Ik snap dat het wel lastig was, omdat er zo weinig bekend is over Vermeer, de aanvullingen van de schrijver vond ik dus wel goed.