Meer dan 5,3 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Soms te onduidelijke foto's

De Groote Oorlog 1914-’18 is een boek dat werd uitgegeven door Hannibal maar met een voorwoord door Piet Chielens. Hij was coördinator van het Flanders Fields museum in Ieper van ’96 tot 2021. Als jonge gast uit de streek van Ieper en de Westhoek had hij al een grote interesse voor de Eerste Wereldoorlog. Niet enkel de oorlog zelf maar ook de gevolgen ervan. In ’92 organiseerde hij al vredesconcerten te Passendale. Zo schreef hij ook onder andere Poproute, fietsen achter het front in ’95.
In zijn voorwoord verteld Chielens hoe dit fotoboek tot stand kwam. Zo is het wel interessant om te weten dat de gekozen foto’s niet representatief zijn voor de collectie die in het museum aanwezig is. Men ging af welke gevoelens de samenstellers kregen bij het zien van de beelden.
Het boek werd onderverdeeld in secties. Aarde, water, vuur en lucht om dan te eindigen bij horror. Bij dit laatste deel is het wel aangewezen om een waarschuwing te geven voor de lezers/kijkers.
Dit deel toont de gruwel van de oorlog op een redelijk gedetailleerde manier. Wie niet goed tegen open wonden en kinderleed kan, laat dit hoofdstuk best achterwege.
Bij de andere delen passen de foto’s die getoond worden goed in de thema’s. Soms is het wel jammer dat, door de destijdse kwaliteit van de fototoestellen, niet alle foto’s even duidelijk zijn waardoor ze soms moeilijk te interpreteren zijn.
Op het einde van het boek krijgen we nog twee lijsten voorgeschoteld. De eerste is met de bijschriften van de foto’s. Wat wel wat jammer is omdat je telkenmale naar deze rubriek moet kijken om te weten welke foto je juist aan het bekijken bent.
De tweede lijst is de bronvermelding. Wie heeft de foto genomen of geschonken.
De foto’s worden op een groot formaat of redelijk formaat afgedrukt. Zo zijn het grootste deel ervan zeer duidelijk om te bekijken. Ze geven een inzicht in de manier van kleden, leven in de loopgraven, en het beleven van de oorlog.
Conclusie
Een mooi naslagwerk waardoor je wel begrijpt dat het bezoeken van het museum in Ieper wel eens de moeite waard kan zijn. Foto’s die redelijk groot afgedrukt zijn, alhoewel er hier en daar wel tussen zitten die moeilijk te lezen zijn door de destijdse fotografiekwaliteit. Maar toch de moeite van het bekijken waard. Een inzicht in bepaalde facetten van de Eerste Wereldoorlog.


Reageer op deze recensie

Meer recensies van sven (JustBooks)

Gesponsord

Deze thriller trekt je razendsnel mee in een complot met onbetrouwbare staatslieden met hun eigen agenda's, internationale conflicten en hoogoplopende bedreigingen voor de samenleving.