Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Soms te weinig spanning.

Fantasieverhalen zijn toch meestal wel dikkere boeken dan thrillers of Ya. Bernhard Hennen kent er ook wel wat van om kleppers te schrijven. Ocharme, mijn polsen en schouders. Elfenlicht heeft een zevenhonderd pagina’s, waarvan 687 pg’s het verhaal vormen. De eerste twee boeken van Hennen in deze reeks vond ik wel goed maar of ik deze ook zo goed vind ga je moeten lezen hieronder. Geen fan van fantasie verhalen of van mijn schrijfstijl, dan sla je beter deze blog over hoor.
Voor zij die hem niet kennen even de auteur in het voetlicht plaatsen.
Hennen, je hoort het wel een beetje aan zijn naam, is een Duitse auteur. Meerbepaald een fantasie auteur die in Duitsland als één van de beste gerekend wordt in dit genre. Met een studie Germanistiek en geschiedenis op zak begon hij met schrijven en kwam rond 1990 zijn eerste boek uit De elfen. Dat jaartal haalde ik van Wikipedia, dus indien niet juist, don ’t shoot me.
De reeks van De elfen bestaat uit zo’n vijftal boeken die toch allemaal een redelijke dikte hebben qua pagina’s.
Elfenlicht is het derde boek in deze reeks.
Het verhaal is dat elfenkoningin Emerelle een drastische maatregel neemt om de trollen te beletten om de elfen te overrompelen en te verslaan. Ze gaat zo ver dat ze het evenwicht van de eeuwenoude alfenpaden verstoort. Ollowain wordt op missie gestuurd maar die loopt anders dan verwacht. De dreiging van de trollen blijft oplopen en niemand weet wie de overhand zal nemen en wie de verslagen partij zal zijn.
Het verhaal voelt anders aan dan de vorige twee boeken. Minder vlot, of misschien ligt dat aan mij? Ik verloor nu en dan wel eens het verhaal. Ik miste hier en daar toch wat extra spanning. Vooral in het begin van het boek. Naarmate het einde naderde kwam die spanning wel terug in het verhaal.
Er zit een tijdssprong in het verhaal die voor mij redelijk wat gaten laat in het verhaal. Zaken die gebeuren waarvan ik graag wat meer info had gehad over hoe het zover gekomen is.
De personages zijn wel wat gegroeid ten opzichte van het vorige boek. Of toch wat ik me erover herinner want al tijdje geleden dat ik het gelezen heb. Ollowain en Emerelle blijven zowat de hoofdpersonages maar Ganda neemt ook wel een mooi stuk voor haar rekening. Doorheen het verhaal blijven ze groeien. Zelfs de andere nevenpersonages krijgen hun groei en bepalen elk wel een richting in het verhaal.
Zoals vermeld groeit de spanning naarmate het boek vordert en op het einde zitten er toch nog wat verrassingen die tevoorschijn springen. Sommige zaken zag ik al aankomen maar niet alles. Het verhaal wordt wel afgesloten maar er zijn nog een paar draden waarvan ik wel benieuwd ben hoe die in het volgende boek zullen evolueren.
Doorheen het verhaal zijn er her en der teksten in een andere schrijfstijl te vinden. Teksten uit geschriften die de geschiedenis nog wat meer toelichten doorheen het verhaal.
Wat ik een goed idee vind qua reizen in dit verhaal is het gebruik van de Alfenpaden die bereikbaar zijn via de Alfenpoorten. Een reismanier die de personages vlot van de ene naar de andere plek laten reizen maar die niet altijd zonder gevaar is.
Zo kan er altijd wel eens een boek in een reeks zitten dat wat minder aanvoelt dan de reeds gelezen boeken. Ik denk dat het ook niet makkelijk is om het niveau van een reeks op peil te houden zonder hier en daar eens een zakje te hebben. Maar ik ben dan ook geen auteur want bij mij zou het na een paar zinnen waarschijnlijk al in een zakje zitten. Alle, op naar het volgende boek. Deze keer een jeugdboek waarover ik zal bloggen, als ik hem uitlees. De laatste tijd al paar boeken aan de kant gelegd omdat ze me niet konden bekoren. Ligt het aan de boeken of ligt het aan mezelf? Wie zal het zeggen.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van sven (JustBooks)

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?