Het boek Hitler

sven (JustBooks) 10 oktober 2025
Sommige mensen plaatsen een stempel op de geschiedenis die onuitwisbaar is. Denk daarbij aan Poetin, Trump, Barack Obama en anderen. De één voor het goeie , de andere voor het slechtere. Enfin, elk zijn gedacht over bovenstaande heren. Het boek dat ik las gaat toch over een markant persoon die niet zorgde voor zwarte pagina’s in de geschiedenisboeken maar voor hele hoofdstukken.

Hitler, een naam die iedereen kent. Alle ik hoop dat de jeugd deze naam nog kent, de mijne alleszins wel.

Ik zal nu eindelijk eens de naam van mijn laatste gelezen boeken vertellen. Het boek Hitler.

Het boek Hitler werd samengesteld door Henrik Eberle en Matthias Uhl. Twee Duitse historische onderzoekers.

Het boek Hitler is een onthullend dossier van de Russische Geheime Dienst. Het boek werd zo’n zestig jaar na het einde van de oorlog gevonden in de Russische archieven. Een boek gemaakt, exclusief voor Jozef Stalin. Samengesteld met de ondervragingen van Otto Gunsche en Heinz Linge die zich jarenlang in de direct nabijheid van Hitler bevonden. Het persoonlijke leven van Hitler, de politiek en de oorlogsvoering komen aan bod.

De interesse in de tweede wereldoorlog, of andere oorlogen, is altijd wel aanwezig bij mij. Maar dit is de eerste keer dat ik een boek lees dat zich specifiek richt op het personage Hitler zelf.
Het boek komt dus deels over als historisch naslagwerk maar meer ook als een biografie van Hitler.

Dit soort boeken start meestal wel met een voorwoord en daar moest ik toch wat doorzettingsvermogen gebruiken om erdoor te raken. Het is wel interessant maar niet echt geschreven om vlot te gaan lezen. Wat dan wel verandert als we starten bij het verhaal van de man met zijn snorretje. Dan gaat het lezen wel vlotter.
Ik kreeg zeer veel info, en dat is ook wat ik verwacht van een boek als dit. Ik leerde over het verloop van de oorlog en vooral welke beslissingen van Hitler hiervoor zorgden. Ik leerde die persoon zelf ook goed kennen. De omschrijvingen ervan zijn zeer sprekend en leggen alle aspecten bloot van zijn karakter. Zijn invloed op zijn medestanders en tegenstanders. Zijn manier van denken maar ook zijn veranderingen naarmate het duidelijker werd dat hij de oorlog aan het verliezen was.

Ik vond het dus een zeer interessant boek. Eens dat voorwoord gepasseerd was zat ik er wel goed in. Het leest natuurlijk niet als een verhaal maar er zit wel een duidelijke lijn in en het is chronologisch opgesteld.
Wat ik wel goed vind is dat men niet stopt met de dood van Hitler. Hij is dan wel het hoofdpersonage maar men neemt toch nog de nasleep ook mee in beeld. Ondanks zijn dood hebben zijn reeds genomen beslissingen nog steeds invloed op de afhandeling van de oorlog.

Conclusie

De conclusie is dat ik dit een zeer goed boek vond. Ook omdat het een extraatje heeft tussen de hoofdstukken met beeldmateriaal van Hitler en consorten. Ik heb bijgeleerd en dat is het doel van dit soort boeken.

Meer recensies van sven (JustBooks)

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!