Meer dan 5,5 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Ode aan de taxichauffeurs

sven (JustBooks) 26 februari 2024
Aimée De Jongh kende ik al van haar andere Graphic Novel Dagen Van Zand. Aangezien ik dit wel een goed boek vond gaf ik Taxi! , verhalen vanaf de achterbank zeker de kans om mij te bekoren.
Taxi! Is een autobiografische graphic novel. De Jongh beschrijft vier taxiritten die ze zelf meegemaakt heeft. Ritten waarin ze zichzelf meer en meer blootgeeft aan de taxichauffeurs die naarmate de rit duurt ook meer en meer ontdooien en hun verhaal vertellen.
Wat mij opviel is dat de tekeningen niet overlopen van de details maar wel hun werk doen, en dit in het zwart-wit. Dit is denk ik één van de weinige GN in zwart-wit die ik tot nu toe gelezen heb. De vraag die ik me natuurlijk stel is of deze GN in kleur dezelfde uitstraling zou hebben of niet. Voor mij is het zwart-wit beter omdat ik dat associeer met de moeilijkheid om je open te stellen naar iemand die je gewoon van punt a naar b moet brengen.
De Jongh slaagt er zeer goed in om de emotionele status van de personages op hun gezicht te tekenen. Dit samen met de conversaties zorgt ervoor dat het verhaal goed te volgen is en interessant blijft. Het voelt niet aan als gewoon maar praten vanaf de achterbank.
Misschien moet ik het boek ook zien als een ode aan de taxi chauffeur. Ze brengen elke dag mensen van a naar b. De ene klant praat honderduit en de andere spreekt niet of zit heel de tijd te bellen.
Dat De Jongh vier van haar eigen ritten in beeld brengt en niet zomaar een random persoon neerzet past haar wel. Als lezer leer je eigenlijk wel iets bij over de auteur haar manier van naar de wereld te kijken.
Als ik eerlijk ben was ik meer fan van Dagen van zand dan van Taxi!. Het historische aspect in Dagen van zand was meer mijne dada dan de achterbankverhalen. Wat niet onderdoet natuurlijk van de kwaliteit van deze GN.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van sven (JustBooks)

Gesponsord

Ben Koenig stond zes jaar geleden aan het hoofd van de elite Special Operations Group van de US Marshals. Samen met zijn team jaagde hij op slechteriken en wist hij iedereen te vinden. Totdat Koenig op een dag zelf spoorloos verdween.

Privédetective Myron Bolitar en de beroemde basketbalcoach Greg Downing hadden een verleden als zeer persoonlijke rivalen en later als zakenpartners. Myron heeft zijn dood verwerkt – tot twee agenten zijn kantoor binnenlopen en eisen dat hij ze vertelt waar Downing is.

Anna 'Schone slaapster' Ogilvy stak vier jaar geleden zonder duidelijk motief haar twee beste vrienden dood. Ze verkeert sinds die fatale nacht in diepe slaap. Dr. Benedict Prince is forensisch psycholoog en de laatste hoop van het OM om de zaak-Anna O. op te lossen.

Blix leidde het onderzoek naar de vermissing van de jonge moeder Elisabeth Eie. Tot zijn eigen dochter om het leven kwam en hij werd gearresteerd voor het wreken van haar dood. Hij is inmiddels vrij en degene die Eie heeft vermoord heeft hém nu gevonden.

Privédetective Julia Stark krijgt bezoek van Per Günter Mott, eigenaar van een succesvol familiebedrijf. De ochtend na een grote vergadering op zijn landgoed heeft hij in zijn telefoon een foto gevonden van een bebloede, vastgebonden man, met een zak over zijn hoofd.

Thrillerliefhebber Nicky Hunter correspondeert al jaren met de befaamde schrijver Sebastian Trapp, wiens eerste vrouw en zoon twintig jaar eerder spoorloos zijn verdwenen. Hij vraagt Nicky zijn biografie te schrijven, maar waarom wil hij nu opeens wel praten over zijn verleden?

King schrijft over het lot, sterfelijkheid en geluk. In zijn korte verhalen buigt hij de realiteit naar zijn hand en creëert hij een werkelijkheid waar alles kan gebeuren. Elk van deze verhalen kent spanning, vreugde en mysterie – elk verhaal voelt iconisch.

De Zweedse minister van Justitie wordt bedreigd en tegelijkertijd wordt er een stapel menselijke botten gevonden in de metro van Stockholm. Wat gebeurt er in de tunnels diep onder Stockholm? En wie zit er achter de minister aan?

Puck gaat undercover bij een realityprogramma om onderzoek te doen naar de geruchten over manipulatie van kandidaten. Dit seizoen moet het programma spraakmakender worden dan ooit – maar ten koste van wat?

Privédetectives Barbara en haar dochter Kim krijgen een opdracht van een bekende Nederlander, die wordt beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wie loopt straks het meeste gevaar, hun cliënt, Barbara of ... Kim?