Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×
Lezersrecensie

Geen slecht boek maar ook niet zo'n goed boek.

Er zijn van die boeken die je meesleuren vanaf de eerste pagina, maar er zijn er ook die daar wat meer moeite voor moeten doen. Het boek Vuurvolk van Joanne Harris moest echt zijn best doen om mij in het verhaal te gaan betrekken.
Maar wie is nu Joanne Harris?
Dit is mijn eerste boek van deze schrijfster dus voor mij was ze onbekend. Maar even zien wat we kunnen vinden over deze dame.
Joanne Michèle Sylvie Harris werd geboren op 3juli 1964. ( Het jaar dat Malta onafhankelijk werd en de Rolling Stones hun eerste concert gaven in Nederland.) Harris werd geboren in Yorkshire en is het kind van een Franse moeder en een Engelse vader. De beleefde de droom van elk kind want haar grootouders hadden een snoepwinkel. Oma stond ook gekend als heks en genezer, want dan weer een rol speelt in haar verdere leven als romanschrijfster. Harris haar eerste boek zag het printerlicht in ’89 en kende maar een matig succes. In ’99 werd ze nr1 bestseller van de London Sunday Times.
Het boek dat ik las, Vuurvolk, zag het levenslicht in 2007 als Runemarks en is haar eerste boek voor jeugd / YA.
Wat is het verhaal van Vuurvolk?
Het verhaal volgt Malin die op de middenwerelden woont waar de orde heerst. Chaos, magie of bijgeloof zijn taboe. Niet alles is verdwenen aangezien Malin een runenteken op haar hand heeft waar de rest van het dorp dan weer naar kijkt en een teken van hekserij herkent. Malin raakt bevriend met eenoog die ook een runenteken heeft en haar leert haar magische krachten te gaan gebruiken. Krachten die ze zal moeten beheersen wanneer orde en chaos opnieuw in oorlog met elkaar komen.
Mijn gedacht
Mijn gedacht zat in begin niet zo goed. Er waren momenten waarin het idee naar boven kwam om het boek terug te zetten en één van die andere titels te gaan lezen die al jarenlang stof staan te happen in mijn kast. Waarom zou je hem toedoen hoor ik jullie denken?
Het verhaal sprak me niet aan. Het verhaal spatte nu niet van de pagina’s. Na een tijd kwam ik terug op het zoveelste verhaal rond Loki en de voltrokken Ragnarok. Maar dan begon er toch wat meer spanning in het verhaal te komen. Waar het in het begin echt wel soms kinderlijk overkwam begon er wat meer volwassenheid in te komen. De schrijfstijl werd wat vlotter en de gebeurtenissen kregen meer volume.
Malin die het hoofdpersonage is van het verhaal groeit naarmate het verhaal vordert van een onzeker dame tot een jonge vrouw die haar weg zoekt tussen verloren goden, orakels en andere vijanden.
Loki krijgt zijn rol als onbedoelde/bedoelde onruststoker en Eenoog blijkt de enige echte Odin te zijn, terwijl Thor een klein rolletje krijgt samen met de dame Hel. Er is zelfs plaats voor een zwijn om sporen te zoeken naar de onderwereld.
Al de personages dragen wel ergens bij aan het verhaal alhoewel het me niet altijd even duidelijk overkwam.
Het einde kwam nu niet als een verrassing maar sluit wel mooi het boek af. Er zit een goeie dosis spanning in maar had nu graag eens een grote twist gezien willen hebben maar die kreeg ik jammer genoeg niet.
Een boek dat me niet meesleurde ga ik nu ook niet als een slecht boek neerzetten. Ik heb al veel betere jeugd of YA boeken gelezen dan deze. Na die matige start kon ik mij er wel toe zetten om het boek volledig te gaan uitlezen. Dit is Harris haar eerste jeugdboek wat dan ook een ander publiek is dan waarvoor ze eerder haar boeken schreef. Ze zal hier ook wel nog in moeten te groeien hebben. Voor mij kwam het over als een gewoon boek. Niet slecht maar ook niet zo goed. Ik ga het dit weekend in de ruilkast plaatsen in de hoop dat een ander er meer plezier zal aan beleven dan ik. Op naar het volgende boek.

Reageer op deze recensie

Meer recensies van sven (JustBooks)

Gesponsord

Wanneer zijn ploeg vastloopt door een reusachtig bot, gaat Boer Boris samen met Berend en Sam op onderzoek uit. Van welk dier zou dit bot kunnen zijn? Een cavia? Een marmot?

Marie zit op de beste school van de wereld met de allerliefste juf. Als haar klas uitgenodigd wordt om een week te ruilen met een andere klas, logeert Marie zelfs in een villa met zwembad en paarden.

De TikToks die geheimen van leerlingen én docenten onthullen, zijn enorm populair op Lauries school. Maar is het wel echt ongeluk als een meisje uit een van de sappigste TikToks om het leven komt?

Met zeven sleutels kan een bont gezelschap reizigers de schat van de meedogenloze Roverkoning in handen krijgen, als ze langs de zeven bewakers kunnen komen.

Noura leeft met een groot geheim – haar moeder mag absoluut niet ontdekken dat ze bij volle maan in een weerwolf verandert. En dan is er nog dat andere grote geheim ...

Als het afbrokkelende gebouw van Brams middelbare school wordt gesloten, moet hij ergens anders heen dan zijn beste vriend, Theo Thorbecke. Kunnen ze de school nog redden?

De kikkertjes maken weer met veel plezier en humor hun stripboeken. Met hun opbrengsten kunnen ze snoep kopen. Of kunnen ze het beter samen aan iets anders besteden?

Waakgorgel Jukko vertelt de Waakgorgeltjes-in-Opleiding en Melle dat er boven de poolcirkel een groot leger Brutelaars oprukt. De verdedigende Gorgels vallen allemaal in slaap.

Drie tieners bekennen de moord op Mirza. Alle drie hebben ze een motief, maar slechts een van hen is de dader. Wie viel Mirza aan op het feest? Wie is de mystery guest?

Er is een landelijke internetstoring en nu kunnen Quinn en Aaron geen huiswerk maken. Ze moeten een voldoende halen, anders moeten ze stoppen met hun videokanaal.

Een ode aan de allesoverstijgende kracht van vrouwenvriendschap en een intiem portret dat een nooit eerder getoonde kant van Marilyn Monroe laat zien.

Als haar vader haar herinneringen vertelt die niet rijmen met de geschiedenis zoals zij die kent, gaat Olga twijfelen over haar achtergrond.

Dit is het sensationele verslag van hoe Red Bull luidruchtig de Formule 1-wereld instapte en steeds succesvoller werd om uiteindelijk de sport te domineren met Max Verstappen.

Twee advocaten, de een wit, de ander zwart, proberen hun ten onrechte beschuldigde zwarte verdachte van de doodstraf te redden.

Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev verklaart Dani's jeugdvriend Pavel dat het socialisme dood is. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek.

Journalist Gina deed jarenlang verslag van oorlogen over de hele wereld, maar sinds kort is ze correspondent in Rome. Na een zwoele zomeravond belandt ze in bed met haar jeugdvriend Okke.

Wanneer Poppy anonieme brieven ontvangt, betrokken is bij een ongeval en verrast wordt door een groot geldbedrag, wordt haar veerkracht zwaar op de proef gesteld.

Schrijfster Keet ontdekt dat de eigenaresse van een sjofele strandtent waar ze graag komt, illegaal onderdak biedt aan een groepje jongeren.

Bruce Cable, de extravagante boekhandelaar die zijn winkel bestiert op Camino Island, en de groep schrijvers die hij om zich heen heeft verzameld staan voor een nieuwe uitdaging.

Tanya, een Britse exchange student, komt een jaar lang in het gezin van Natalie en Matt wonen in hun luxe huis in Los Angeles. Ze begint steeds meer te lijken op hun overleden dochter Anabel.

Wanneer haar buurvrouw Kira dood wordt aangetroffen denkt iedereen aan zelfmoord. Maar Nancy is ervan overtuigd dat er kwade opzet is.

Amsterdam, 1824. In de kinderkolonie heerst een hard regime van tucht en discipline. Samen maken Karel en Lize een plan: proberen te ontsnappen uit Veenhuizen ...

Cornelisse en Wertheim selecteerden de mooiste en indrukwekkendste verhalen uit 12,5 jaar Echt gebeurd. Ook op papier beklijven deze verhalen. Een feest om te lezen!

Het team is een oude sekte op het spoor als plotseling de cold case roodgloeiend wordt: een jonge vrouw is sinds een paar dagen spoorloos verdwenen...

Pim Franssen beschrijft zijn reis vol beproevingen van twee jaar en twee dagen door 26 Afrikaanse landen in een oude Land Cruiser.

Over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk.

Op Ivy's safari’s worden dieren alleen gefotografeerd. Ze stuit daarbij op verzet van de andere witte jagers, maar ze zet vastberaden door.

De zeventigjarige Cecilia kijkt ernaar uit de zomer ongestoord aan de kust door te brengen. Dit plan wordt echter verstoord als ze een onverwachte gast aantreft.

Met zijn kenmerkende opgerolde sokken, zijn taaiheid en wilskracht hoort Søren Lerby bij de absolute boegbeelden van het voetbal.

Als de jonge Ned Maddstone zich na een uit de hand gelopen grap op school plots in een streng bewaakte gevangenis bevindt, ziet de toekomst er veel minder rooskleurig uit.

Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Slechte gewoontes blijf je herhalen, omdat je de verkeerde methode gebruikt.

Miljardair Georg zoekt hulp bij zijn vriend Joe Carling, voor zijn spoorloos verdwenen kleinzoon en enige erfgenaam. Iemand heeft er baat bij heeft als Filip nooit gevonden wordt …

Dumoulin wordt geconfronteerd met plekken waar nederlagen, crashes en rivalen een voedingsbodem bleken voor twijfels, frustraties en onzekerheden.

Het jaar van Gwen van Poorten varieerde van paddoceremonies tot botox, van met je partner naar Burning Man en je daar verloven tot het verbreken van die verloving.

Qmusic-dj en brandweerman Tom geeft aan de hand van heftige, verdrietige, leuke en soms idiote verhalen een eerlijk en inzichtelijk beeld van het leven van een brandweerman.