Familiegeschiedenis tegen de achtergrond van woelig Zuid-Afrika

Tamara Tamara
7 mrt 2023

In deze roman gaan we naar Zuid-Afrika, waar we in het gezin Swart terechtkomen: “rijke” blanken, die een grote boerderij bezitten en enkele zwarte bedienden. Het wordt in het verhaal ook al vrij snel duidelijk over welke belofte het precies gaat. De familiegeschiedenis van de Swarts wordt dan verteld vanuit de focus van één gezinslid, met tussentijdse hiaten van enkele jaren. Doorheen deze geschiedenis wordt het duidelijker hoe er met “de belofte” werd en wordt omgegaan.

Heel bijzonder is ook de vertelstijl: Galgut gebruikt namelijk geen onderscheid tussen dialoog, vertelling, gedachten van personages, enz. Dat maakt dat je als lezer wel bij de les dient te blijven om te begrijpen hoe een bepaalde situatie zich precies afspeelt.

Deze roman speelt zich af binnen een woelig kader van rassensegregatie en racisme en ook daar zien we doorheen de jaren hoe daar verandering in komt, met de opkomst van de rechten van de zwarte bevolking. Voor mij was dit een fijne eerste ervaring met deze schrijver.

Meer recensies van Tamara