Dubbel
In “Lolita” van Vladimir Nabokov lezen we het verhaal, of de bekentenissen van hoofdpersonage Humbert Humbert aangaande zijn seksuele relatie met een 12-jarig meisje, en de gevolgen daarvan.
Lolita is een klassieker die over tijd en cultuur heen voor controverse zorgt. You love it or you hate it.
Ook ik sta in contradictie na de laatste pagina. Overtuigd dat het hoofddoel van de auteur met dergelijke thematiek net vooral het teweegbrengen was van deze controverse, had ik het soms toch moeilijk om te blijven doorlezen bij bepaalde passages of gebeurtenissen. De stijl, die soms nogal hakkerig is kon me ook niet helemaal bekoren. Doordat het verhaal volledig wordt verteld door Humbert Humbert, vertoeven we als lezer voortdurend in zijn hoofd, wat niet steeds een aangename plaats is om te verblijven gegeven de thematiek. Toch leren we hem daardoor doorheen het verhaal beter kennen en begrijpen, en ging het lezen ook vlotter. Doordat de schrijver speelt met taal en humor, kwam de balans meer in evenwicht.