Na een haperige start een fantastische rit
Ik won dankzij Hebban het boek “Piranesi” van Susanna Clarke. Nogmaals heel erg bedankt hiervoor!
In “Piranesi” neemt Susanna Clarke ons mee naar een wereld zoals wij die niet kennen. Een wereld die is opgebouwd uit verschillende “Zalen”, vol met marmer, standbeelden en verdiepingen, die onderhevig zijn aan de krachten van de zee. Het hoofdpersonage “Piranesi” (is dat wel zijn naam?) woont daar alleen en heeft zijn leven ingedeeld volgens een vaste structuur. Naast het voorzien in zijn basisbehoeften, heeft hij zichzelf opgedragen om Kennis te vergaren, en deze te onderzoeken. Die kennis gaat over allerlei: structuur en plattegrond van zijn Wereld, studie van de “Mensen”, oplijsting van de standbeelden, … Hij noteert dit alles en meer in zijn notitieboeken. Susanna Clarke geeft ons een blik in deze notitieboeken en laat het verhaal zo tot ons komen. Op deze manier komt het verhaal éénzijdig via de fragmenten van Piranesi, tot de lezer.
Piranesi staat er niet helemaal alleen voor, op vaste dagen ziet hij “De Ander”, een tweede levende mens binnen zijn wereld, die samen met hem de Kennis onderzoekt.
Tot er bepaalde woorden, geuren, herinneringen plaatsvinden die Piranesi niet meteen kan plaatsen en hem in de war brengen. Dit is de aanzet tot de spannende ontknoping van het verhaal.
Doordat je als lezer zonder voorkennis of andere info het verhaal induikt via deze fragmenten, die ook met een andere tijdsaanduiding genoteerd zijn, geeft dit een gedesoriënteerde indruk. “Waar is dit? Wanneer is dit? Wie is dit? Waar zijn de anderen?” Ook de gedachten en schrijfstijl van Piranesi, vrij filosofisch, met gebruik van hoofdletters zoals wij die niet kennen, draagt bij aan de oorspronkelijke verwarring van de lezer. Het vraagt dan ook even wat om mee te zijn in het verhaal, maar na deze korte “hindernis” wordt de lezer hiervoor beloond, zeker volhouden dus!
“Piranesi” is een fantastisch verhaal die zich grotendeels afspeelt in een parallel universum. Ook als je niet meteen van deze stijl houdt, is er nog meer dan genoeg aanwezig in de roman om de eerder “nuchtere” lezer te kunnen bekoren: de filosofie van Piranesi zelf, de mooiheid van hoe hij zijn Wereld ziet een beschrijft en al het goede in hem, hoe hij dankbaar is voor alles wat hem aangereikt wordt en dit telkens constructief gebruikt, zoals een alternatieve Robinson Crusoe.
Ik heb enorm genoten van deze roman, en werd na de aanvankelijke haperige start, meegezogen in de Wereld van Piranesi. Na het omslaan van de laatste bladzijde heb je zin om meteen even opnieuw te beginnen, om met een beter geïnformeerde blik alles nog eens over te gaan. Dit boek blijft me zeker bij. Voor mij 4 ****.