Elegant psychologisch drama
De titel van dit boek dekt wel zijn lading, en zoveel meer.
We krijgen inderdaad het portret van Isabel Archer, een intelligente zelfstandige en vrijdenkende jongedame in de 19e eeuw en volgen haar bij de keuzes die op haar pad komen. Maar niet alleen krijgen we een portret van haar, maar ook van haar naaste familie en vrienden. Het verhaal situeert zich in Engeland en het kunstzinnige Italië en neemt de lezer echt mee. De personages van James zijn zeer goed uitgewerkt, en hij gunt ons als het ware een blik in hun hoofd. De focus ligt meer op het bewustzijn van de personages dan op hun feitelijke acties. Daardoor krijgen we een zeer goed beeld hoe een bepaald personage denkt en situaties ervaart, en kunnen we zijn/haar motivaties en gedragingen beter begrijpen, ook al zijn we het daar als lezer niet steeds mee eens of brengen ze ons in de war. James maakt ook gebruik van een actieve verteller, die ons doorheen het verhaal loodst, maar daarom niet noodzakelijk de afstand tot de lezer vergroot.
Naast het meeleven met de personages in dit toch wel tragische verhaal, is het genieten van de taal en stijl, met hier en daar een humoristische noot. Een dikke pil, maar voor mij de moeite zeker waard.