Het leven van de Italiaanse caviè, armenkapper, Giacomo Cordero

Tina Vellens 08 augustus 2025
'Het licht van de lente' werd geschreven door de Italiaanse auteur en journalist Franco Faggiani, geboren in 1948.
Faggiani is bekend om zijn diepgaande en ontroerende verhalen. Vaak schrijft hij over de complexiteit van menselijke relaties en over de band van mens en natuur.

Het verhaal speelt zich af in het begin van de 20e eeuw in een arm dorpje in de Italiaanse vallei Maira.
De jonge Giacomo Cordero woont er met zijn familie waarvan de grootvader, die een heel excentriek beroep heeft, als een patriarch over het gezin heerst.
Die grootvader is caviè, armenkapper, wat inhoudt dat hij, in ruil voor goederen of een klein geldbedrag, het lange haar van vrouwelijke klanten uit de arme bergdorpjes gaat knippen om te gebruiken in de pruikenhandel.

Het boek heeft een hele mooie, kleurrijke cover en triggerde me zowel daardoor als door de tekst op de achterflap.
Als je een spannend verhaal zoekt, dan laat je dit beter links liggen maar hou je van wat geschiedenis in een rustgevende, literaire roman gegoten met zinnen om van te snoepen en zo'n gedetailleerde beschrijvingen dat het lijkt of je zelf in de Italiaanse bergen aan het ronddwalen bent, lees dan zeker 'Het licht van de lente'. Het voelt alsof je bij de familie Cordero aanschuift aan tafel en het glas met hen heft.
Als extraatje krijg je ook nog de mooie karaktertekening van de verschillende personages.
Voor mij zo'n boek waarbij je verweesd achterblijft. Het kreeg de volle 5 sterren.

Quotes:
'Sneeuw brengt wel kou en eenzaamheid, maar die bedekt ook de lelijke dingen, de scheuren, de littekens van de aarde, alles wat we niet willen zien. Dat kalmeert de ziel.'

'Op een nacht trad de beek boven de huizen van de Granero's buiten haar oevers, als een geitje dat van de ene oever naar de andere springt. Zonder enige aankondiging veranderde ze in een kolkende rivier en kwam omlaag als een woeste stier die met zijn hoorns boomstammen en rotsblokken naar beneden stuwde, gegrepen door een onbeheersbare woede.'

Leuk weetje: Hoog in de bergen op de grens van de Valle Maira en de Valle Varaita is er in het dorp Elva een museum gewijd aan deze pruikenhandel.

Meer recensies van Tina Vellens